Több hatóság bénázott a sukorói cserében

Vágólapra másolva!
A székesfehérvári ügyészség közokirat-hamisítással vádolja a sukorói ingatlancserében érintett magánszemélyt, Joav Blumot. A vállalkozó a vádirat szerint hamis adatokat írt a lakcímbejelentő lapjára. Az ügyészség szerint négy hatóság is hibázott a sukorói telekcserével összefüggésben. Az ügyészségnek az szúrt szemet, hogy Blum partmenti sávot is kapott volna telkéhez, pedig a Velencei tó partja mindenkié.
Vágólapra másolva!

Közokirat-hamisítással vádolja a székesfehérvári városi ügyészség a sukorói ingatlancserében érintett magánszemélyt - közölte az [origo]-val hétfőn Várhomokiné Rabi Noémi a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője.

Mivel nem közszereplőről van szó, a gyanúsítottat nem nevezte meg az ügyészség. Ennek ellenére egyértelmű, hogy Joav Blumról van szó, az izraeli-magyar vállalkozót ugyanis korábban a telekcserét lebonyolító Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) is megnevezte. A vádemelésről csütörtöki cikkében a Magyar Nemzet is beszámolt.

A vállalkozó három Pest megyei - két albertirsai és egy pilisi -, összesen 787,4 millió forintot érő ingatlanát 2008 júliusában elcserélte a Velencei-tó partján fekvő, 1 milliárd 84 millió forint értékű, állami tulajdonú sukorói ingatlanra. Az épülő M4-es autópálya nyomvonala ugyanis Blum ingatlanjaira esett.

Ebben az esetben a telek tulajdonosának joga van cserét kérni, mégpedig azon a területen, amit megjelöl. Mivel az állami ingatlan többet ért, Blum a 296 milliós különbözetet befizette a kincstárnak. A sukorói ingatlanon a King's City Kft. nevű cég - melynek ügyvezetője Blum - egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást akar megvalósítani, többek között kaszinót is építene.

A székesfehérvári ügyészség azzal vádolja a férfit, hogy 2008 májusában a lakcímbejelentő lapot - ami alapján a lakcímnyilvántartás és a lakcímkártya is készül -, hamisan töltötte ki. Abban állandó lakhelyéül a sukorói címet jelölte meg, bár életvitelszerűen nem ott lakott. A közokirat-hamisítást tehát nem ingatlancsere során követték, hanem előtte.

A közokirat-hamisítás gyanúját a hűtlen kezelés gyanújához hasonlóan egy rutinvizsgálatra alapozta az ügyészség - közölte az [origo]-val Várhomokiné. A Fejér Megyei Főügyészség először az ingatlancsere miatt folytatott hatósági eljárásokat kezdte el vizsgálni. Az itt feltárt adatok alapján döntött úgy a székesfehérvári ügyészség, hogy a közokirat-hamisítás miatt vádat emel. A Központi Nyomozó Ügyészség pedig szintén azután döntött úgy, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a cseresterződés miatt nem érte-e vagyoni hátrányt az államot, magyarul nem értékesítették-e áron alul az állami, és áron felül a három Pest megyei telket.

Az ügyészség azért folytatott vizsgálatot, mert a Blum által megszerzett sukorói ingatlanok part menti terülteket is érintettek. Mivel azonban a Velencei tó körbejárhatóságát mindenki számára biztosítani kell, így a közvetlenül part menti területek nem kerülhetnek magánszemélyek tulajdonába. Az állam nevében eljáró MNV Zrt. ezért egy külön parti menti sávot akart kialakítani az érintett területen. A kilakításban több hatóság is részt vett.

Az ügyészségi vizsgálat több hiányosságot is feltárt a parti sáv kialakításánál. A gárdonyi jegyző, aki a parti menti rész telekalakítási eljárását lefolytatta, elmulasztotta bevonni az ügybe az illetékes környezetvédelmi hatóságot. Hibázott a székesfehérvári földhivatal is, amely az eljárása során rossz határozatra hivatkozott. Formai hibát vétett a környezetvédelmi hatóság is. Az ügyészég az ügyben született négy határozat ellen óvást emelt és új eljárásra kötelezte a hatóságokat. Az ügyészégi döntése miatt pedig a földhivatal felfüggesztette a csereügylet bejegyzését is - közölte az ügyészség.