Fittyet hány a MeH saját ígéretére

Vágólapra másolva!
Megint lesz több mint 100 biztonsági őr az állami ünnepségeken augusztus 20-án. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa korábban bírálta ezt a gyakorlatot, mivel a biztonságiakat nem kötik ugyanolyan szigorú szabályok, mint a rendőröket. A Miniszterelnöki Hivatal azt ígérte, a biztonsági cégekkel kötött szerződésben majd odafigyelnek erre. Az augusztus 20-áról szóló szerződésben még azt is leírják, milyenek lesznek a tűzijátéknál használt rakéták, de arról nem esik szó, hogy mit tehetnek meg velünk a biztonságiak és mit nem.
Vágólapra másolva!

Összesen 124 biztonsági őr biztosítja majd az augusztus 20-i állami ünnepségeket Budapesten - derült ki az [origo] birtokába jutott, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), illetve a tűzijátékot szervező Absolut Pyro Kft. és az Omega Trading Kft. között kötött szerződésből. A szerződést még augusztus 10-én kérte az [origo] a MeH-től, de csak hétfőn, többszöri sürgetésünkre kaptuk meg.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint kifogásolható, hogy állami rendezvényeket biztonsági cégek biztosítanak. Több márciusi állami rendezvényen biztonsági őrök vizsgáltak át az érdeklődőket, néha veszélyesnek ítélt tárgyakat koboztak el. Az ombudsman a március 15-i rendezvények után azért támadta ezt a gyakorlatot, mert ezeknek a cégeknek a munkatársaira nem vonatkozik a rendőrségi törvény.

Ez Szabó szerint azért baj, mert a rendőrségtől általában a szükségesség és arányosság elvének betartása várható el. Ezzel szemben "egy biztonsági cégnek ilyen kritériumai nincsenek". A probléma Szabó szerint az, hogy "a biztonsági céget úgy lehet ellenőrizni, mint bármelyik szolgáltatást", viszont a rendőrség jogilag meg van erősítve, például lehet panaszt tenni ellenük.

Szerinte nem először kifogásolták az emberek az őrző-védő vállalkozások alkalmazását. A MeH akkor azzal védekezett - derül ki az MTI akkori tudósításából -, hogy ez a probléma megfelelően kezelhető a biztonsági cégekkel kötött szerződésekben, amelyekre a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak majd. Az augusztus 20-i rendezvényekről szóló, a MeH által megküldött szerződés szerint azonban a MeH-et nem foglalkoztatja ez a probléma.

Az ünnepi rendezvényeknek három fő helyszínük lesz, itt rendőrök mellett őrző-védők is dolgoznak majd. A Kossuth Lajos téri zászlófelvonásra 3000 vendéget várnak, akikre 10 biztonsági őr is felügyel majd, ha a területet ki kell üríteni, akkor ők is segítenek az embereknek. A Szent István király udvara, a Kenyérfesztivál és a Születésnapi Torta Kóstolója rendezvényekre összesen 10 ezer embert várnak, az ő biztonságukra 14 őr vigyáz majd. A csúcsesemény a tűzijáték lesz, amelyre 1 millió néző is összegyűlhet a szerződés szerint. A pesti oldalon 51, a budain 49 biztonsági őr felügyeli majd a rendezvényt.

A szerződés törzsszövege szerint a rendezvények biztosítását ellátók feladatait az 5. - a szöveg szerint nem nyilvános - melléklet tartalmazza, ott kell részletezni, hogy mi a feladatuk a biztosításban résztvevőknek. Se a szerződésből, se a mellékletből nem derül ki azonban pontosan, hogy mi lesz a biztonsági őrök feladata a helyszínek biztosítása és - ha szükséges - a rendezvények kiürítésén kívül. Sem a szerződés, sem mellékletei nem részletezik, hogy mit tehetnek majd meg a biztonságiak, milyen feladatokat láthatnak el, bár a szerződés mellékletei még olyan apróságokat is tartalmaznak, mint például a tűzijátékon használatos rakéták műszaki leírása vagy a Dunán úszó ponton hajó paraméterei.

Koradélután levélben kérdeztük meg a MeH-et, hogy mi az oka a szerződésben foglaltak és az ombudsmannak korábban küldött válaszuk közti ellentmondásnak, de egyelőre nem válaszoltak kérdésünkre.

A biztonsági cégek feladatairól szóló részletek kimaradtak a március 15-i rendezvényekről szóló szerződésből is. Az akkori rendező Expander 2000 Kft.-vel kötött szerződés szerint a részletes biztonsági terv azért nem olvasható a MeH honlapján elérhető szerződésben, mert a "rendezvények gyakorlati lebonyolításáról szóló részletes bizalmas információkat fognak tartalmazni, amely biztonsági szempontból kockázati tényezőt jelent". A márciusi és augusztusi szerződés biztonsági tervről szóló része ráadásul nagyrészt egybevág, a korábbi szerződésből szinte szó szerint emeltek át erre vonatkozó részeket az augusztus 20-i szerződésbe.

Az augusztus 20-i rendezvényről szóló szerződésből az sem derül ki, hogy melyik cég látja majd el a biztosítást, a szervezők ugyanis alvállalkozóként kötnek szerződést az őrző-védő cégekkel, de a szerződésben csak a teljes ár 10 százalékánál nagyobb részesedést kapó vállalkozásokat kell feltüntetni.