MeH: Nem szennyezők a tűzijáték anyagai

Vágólapra másolva!
A jogszabálynak megfelelő anyagokból állnak az augusztus 20-i tűzijáték bombái - állítják a szervezők és a Kormányszóvivői Hivatal. A Levegő Munkacsoport szerint környezetvédelmi szempontból aggályos az ünnepségen használt eszközök összetétele.
Vágólapra másolva!

A tűzijátékhoz használt bombák maximálisan megfelelnek a jogszabályi előírásoknak- reagált közleményében a Kormányszóvivői Iroda arra a kijelentésre, amely szerint azok a pritechnikai eszközök, amelyeket az augusztus 20-i tűzijátékon fellőnek, károsíthatják az egészséget és a környezetet. A Levegő Munkacsoport szerdán számolt be arról, hogy bár többször is érdeklődtek az ünnepségen használt eszközök összetételéről, nem kaptak választ.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint az idei tűzijátékot lebonyolító pirotechnikai cég bombái maximálisan megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, a cég 11 hatóság szakhatósági engedélyével rendelkezik, a BRFK tűzszerészei pedig folyamatosan ellenőrzik az eszközök minőségét. Mint mondták, a Levegő Munkacsoport természetesen a törvényes határidőn belül választ fog kapni levelére.

Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környezetkémikus szakértője a Független Hírügynökségnek korábban elmondta, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt és az idei, augusztus 20-i tűzijátékot szervező céget is megkereste annak kapcsán, hogy milyen vegyületeket használnak az idei ünnepen, de nem kaptak tájékoztatást. A Levegő Munkacsoport szerint azok az anyagok, amelyeket az augusztus 20-i tűzijátékon használnak majd, feltehetően károsak mind az emberre, mind pedig a környezetre nézve: rákkeltők, károsítják az idegrendszert, veszélyesek a pajzsmirigyre és ártanak a magzati fejlődésnek, emellett szennyezik a levegőt és a vizet.

Ugyanakkor a környezetvédelmi aggályok miatt az elmúlt években már kifejlesztettek a környezetet kevésbé szennyező, korszerű pirotechnikai eszközöket is, a Levegő Munkacsoport szerint azonban kizárt, hogy a 20-i ünnepségen is ezeket használják majd.