Makacskodó MSZP-vel kell egyezkednie Bajnainak

Vágólapra másolva!
Az MSZP azt várja a kormánytól, hogy a jövő évi költségvetési megszorítások ne veszélyeztessék az olyan szolgáltatásokat - egészségügy, tömegközlekedés -, amelyekkel az emberek naponta találkoznak. Erről az MSZP frakcióvezetője azután beszélt, hogy a képviselőcsoport a kormányfővel tárgyalt a jövő évi büdzséről.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-frakció elvárja a kormánytól, hogy a nagy rendszereket érintő megtakarítások ne veszélyeztessék az intézmények működését - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető azután, hogy a képviselőcsoport a jövő évi költségvetésről tárgyalt Bajnai Gordon miniszterelnökkel.

Mesterházy szerint az augusztus 31-i frakcióülésig - ahol utoljára tárgyalnak a büdzsé benyújtása előtt a költségvetésről - további egyeztetéseket tartanak. A frakció főként az önkormányzatokat, a közösségi közlekedést, a foglalkoztatást, az egészségügyet és az oktatást érintő tételekről akar tárgyalni.

Az önkormányzatokat érintő elvonásról Mesterházy azt mondta: a feladatok ritkításával és bizonyos normatívák összevonásával növelnék az önkormányzatok szabadságát. Szabó Lajos, az MSZP frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője közölte: a megtakarítások nem érinthetnek olyan szolgáltatásokat, amelyekkel az állampolgárok találkoznak, a szolgáltatások színvonalát meg akarják őrizni.

A frakcióvezető közölte: az MSZP elkötelezett a jövő évi 3,8 százalékos hiánycél megtartásában. A politikus úgy fogalmazott: a hiánycél van kőbe vésve, minden más szám mozdítható. Ez azért érdekes, mert a kormányfő az MSZP július 4-i, zárt ajtók mögött zajló kongresszusán jelentette be, hogy a jövő évi költségvetés megtervezésekor három számból nem fog engedni: a 3,8 százalékos költségvetési hiányból, a MÁV-nál tervezett 40 milliárdos és az önkormányzatoknál tervezett 120 milliárdos megtakarításból.