Elhunyt a miskolci paneltűzben megsérült lány

Vágólapra másolva!
Kedd este meghal a kórházban az a 16 éves lány, aki szombaton életveszélyesen megsérült a szombati miskolci paneltűzben. Ezzel háromra emelkedett a halálos áldozatok száma. A tűz okat jelenleg is vizsgálják, de a feltételezések szerint a gépészeti akna és a ház új szigetelése is segíthette a lángok terjedését.
Vágólapra másolva!

Elhunyt a miskolci paneltűzben életveszélyes sérüléseket szenvedett 16 éves lány - közölte szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház. A lány kedden, a kora esti órákban hunyt el a toxikológiai osztály intenzív részlegén. Ezzel háromra emelkedett a múlt szombati tűzvész halálos áldozatainak száma. A 16 éves lány édesanyja és 13 éves öccse a tűzben, füstmérgezés miatt a helyszínen meghalt. Az alattuk lévő, hatodik emeleti lakás gyulladt ki, és nem tudtak kimenekülni.

A tűz az avasi városrész egyik hatodik emeleti lakásban keletkezett szombat este fél tíz körül. A felső négy szint négy lakása és a lépcsőház súlyosabb tűzkárokat szenvedett. Az úgynevezett sávház mindkét oldalán tomboló tűz több lakót bekerített. A tűzoltók több mint 20 lakót mentett ki, többeket emelőkosaras gépjárművel. A tűzoltók szerint a tűz gyors terjedésében szerepet játszott a két éve felújított épület szigetelése is. A szigetelést jelenleg szakértő vizsgálja.

A tűz terjedésének másik oka valószínűleg a lakások vécéi mögött húzódó gépészeti akna lehetett. Takács Lajos, a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöke Blikknek azt mondta, elkerülhető lett volna a tragédia, ha az előírásoknak megfelelően emeletenként kiépítették volna a tűz terjedését gátló lezárásokat. Ilyenek azonban szinte egy panelházban sincsenek Magyarországon.