A szellőzőakna is okozhatta a miskolci paneltüzet

Vágólapra másolva!
A gépészeti akna, illetve a tűz terjedését gátló lezárások hiánya lehetett a miskolci paneltűz fő oka - mondta a Blikknek a Műegyetem mérnöke. Ilyen lezárásokat szinte egy panelházban sem építették ki Magyarországon. A szakértők közben vizsgálják a szigetelőanyagot, aminek szintén köze lehetett a két halálos áldozatot követelő tragédiához.
Vágólapra másolva!

Elkerülhető lett volna a tragédia, ha az előírásoknak megfelelően emeletenként kiépítették volna a tűz terjedését gátló lezárásokat a szombaton kigyulladt miskolci panelházban - mondta a Blikknek Takács Lajos, a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöke. A tűz terjedésének ugyanis az úgynevezett belső gépészeti akna volt a fő oka. A panellakások vécéi mögött húzódó akna a földszinttől a felső szintig egybe van nyitva, elsősorban ezen terjedt a füst.

A miskolci panelházat két éve, a panelprogram keretében újították fel, de a gépészeti aknához nem nyúltak. A mérnök szerint ez nem egyedi eset, mert a szintek közti lezárásokat szinte egy panelházban sem építették ki Magyarországon. Más vélemények szerint a tűz terjedését az épület külső falára rögzített szigetelés segíthette. Bánky Tamás, a szigetelőanyagot vizsgáló Építésügyi Minőségellenőrző Intézet tudományos igazgatója a TV2 reggeli műsorában szerdán azt mondta, leghamarabb 7-10 nap múlva derülhet ki, hogy a szabályoknak megfelelően újították-e felé a házat.

Múlt szombaton egy anya és fia vesztette életét a kigyulladt miskolci panelházban, egy 16 éves lány jelenleg is válságos állapotban fekszik kórházban. A tízemeletes épületet teljesen kiürítették, de kedden az alső öt szintre már visszatérhettek a lakók. Az ötödik emelet fölötti szintek károsodtak a tűzben, az ezeken az emeleteken lévő lakások helyreállítása vélhetően hónapokig eltart.