Újabb 30 milliárdos hitelt venne fel a BKV

Vágólapra másolva!
Még 30 milliárd forint hitelre van szüksége a BKV-nek, hogy túlélje az évet - írja a Népszava. A lap szerint a Magyar Fejlesztési Banktól vennék fel a hitelt, amire a kormány vállalna garanciát.
Vágólapra másolva!

Újabb 30 milliárd forint hitelt kaphat még idén ősszel a BKV, hogy túlélje az évet - írja a Népszava. A lap értesülései szerint a rekordösszegű segítség nem a központi költségvetésből nyújtanák, a társaság tavaly decemberben már adott 10 milliárd forint rendkívüli tőkejuttatást a társaságnak. A tervek szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) adná a hitelt, a kormány pedig garanciát vállalna a visszafizetésére.

A lap információit megerősítette Ikvai-Szabó Imre pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes, aki szerint néhány héten belül, a szeptemberi első kormányülések egyikén döntés születhet a kormánygaranciáról, különben a cég működése ellehetetlenülhet.

Ha az MFB mégsem tudná nyújtani az összeget, akkor azt a BKV akár kereskedelmi bankoktól is beszerezné, ám ehhez is szükséges a kormánygarancia - írja a Népszava. A jelenleg mintegy 80 milliárd forint adósságállományt görgető BKV önmagában már nem hitelképes, és nem számíthat a szintén eladósodott fővárosi önkormányzat hitelgaranciájára sem.

A BKV végkielégítési botránya július végén pattant ki, miután kiderült, hogy a cégtől több vezető is jelentős végkielégítésekkel távozott, a humánpolitikai igazgatót, Szalainé Szilágyi Eleonórát ráadásul tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki a 100 millió forintos végkielégítését. Ezt követően derült ki, hogy a közlekedési vállalatnál összesen több mint 3 milliárd forintot fizettek ki végkielégítésekre 2007 óta. A rendőrség végül hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a gyanús végkielégítések miatt.