Vágólapra másolva!
Egyezik a romagyilkosságok helyszínén talált DNS-mintával a péntek hajnalban elfogott gyanúsítottak közül két ember DNS-e - jelentette be a rendőrség, amely kedd délelőtt számolt be a támadássorozat felderítéséről. A gyanúsítottak ellen szólnak a náluk talált fegyverek és térképrészletek is. A négy gyanúsított közül kettőt mind a kilenc, romák elleni támadás miatt meggyanúsítottak, a másik két ember egy-egy támadásban vehetett rész a gyanú szerint.
Vágólapra másolva!

Egyezik a cigányok elleni támadássorozat egyes helyszínein hagyott DNS-minta és a hétvégén elfogott gyanúsítottak közül kettőnek a DNS-e - közölte kedden Petőfi Attila dandártábornok, a nyomozást irányító Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója a romagyilkosságok felderítéséről tartott sajtótájékoztatón. Nem egyértelmű, hogy hány helyszínről származó mintákról van szó. Petőfi úgy fogalmazott, hogy "eddig kettő személynek az azonosítása történt meg néhány bűncselekmény vonatkozásában a DNS-profiluk segítségével". Hozzátette, hogy több vizsgálat folyamatban van még.

A gyanúsítottak közül kettőt gyanúsít a rendőrség mind a kilenc bűncselekménnyel, a másik kettőt pedig egy-egy támadás (egyiküket a tiszalöki, másikukat a galgagyörki) elkövetésével gyanúsítják - olvasható sajtótájékoztató után a rendőrség honlapján megjelent NNI-közleményben.

Házi István, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója szerint a felderítés eleinte olyan volt, mintha tűt keresnének a szalmakazalban, majd a helyszínen hagyott nyomok és más információk alapján behatárolhatóvá vált az elkövetői kör.

Az ORFK szerint a DNS-minta mellett a gyanúsítottaknál talált fegyverek is egyeznek azokkal, amelyeket a romák elleni támadásokhoz használtak. Házi azt mondta, más bizonyítékaik is vannak, ezeket jelenleg is elemzik, ezért egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

Petőfi Attila szerint egyértelmű volt, hogy sorozatjellegű bűncselekményekről van szó. Összesen 9 tényállás miatt nyomoztak, amelyek során 16 romák által lakott épületet támadtak meg. A támadások gyakorisága változott: volt, hogy 18, míg máskor 103 nap telt el két akció között. Az NNI igazgatója szerint hasonló volt a támadás időpontja, mindig éjfél körül, vagy az azt követő két órában csaptak le az elkövetők, mégpedig autópályákhoz 20-25 kilométerre lévő, kis települések szélső házainál.

Több ezer nyomot kellett ellenőrizniük a felderítés során, ennek egyik szála a támadásokhoz használt fegyverek utáni kutatás volt. Ellenőrizték például az illegális fegyverhasználat miatt ismert személyeket, fegyvercsempészeket, fegyverek átalakítóit, de vadászokat, orvvadászokat is. Az elkövetőket "fegyverhasználati múlt", és a támadások "stratégiai tervezése" jellemezte - tette hozzá.

A rendőrség egy csoportot keresett, hiszen az elkövetés körülményeiből világos volt, hogy "egyszerre Molotov-koktélt dobni és lőni" nem lehet. Azt feltételezték ugyanakkor, hogy a nagycsécsi támadás után 1-2 főre szűkült az elkövetők köre, ugyanakkor nem kizárt, hogy ezután is voltak segítőik. Egyelőre nem keres további gyanúsítottat a rendőrség a romák elleni támadások miatt - tette hozzá Petőfi Attila azokra a keddi lapértesülésekre reagálva, amelyek szerint még három embert keresnek. Hasonlóan nyilatkozott kedd este, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Bencze József országos rendőrfőkapitány is, aki azt mondta: támadások feltételezett elkövetőinek elfogása után véget ért a bűncselekmény-sorozat.

Petőfi azt is bejelentette, hogy mivel nem a korábban meggyanúsított három férfi követte el a tavaly nyári tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadást, ezért szabadlábra helyezték őket.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=l1ehGBAnhmET8NRK

A rendőrség kiadott egy videófelvételt a gyanúsított elfogásáról

Razziák Debrecen környékén

Petőfi azt mondta, hogy egy gyanúsított megtagadta a vallomástételt, míg hárman jegyzőkönyvi nyilatkozatot tettek. "A rasszista motívum feltehető, véglegesen kimondani nem lehet" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a gyanúsítottak beismerésére várnak. A férfiak különböző foglalkozású emberek voltak: volt köztük hidegburkoló, hangtechnikus és cukrász is. Augusztus második hetében - a kislétai gyilkosságtól függetlenül - kerültek képbe.

Petőfi szerint 16 helyen tartottak razziát Debrecenben és környékén, hat olyan fegyvert foglaltak le, amelyek akár az elkövetésnél is használhattak. Lefoglaltak még mobiltelefonokat, három gépkocsit és térképrészleteket. Ezeken a térképeken az eddigi támadások környékei szerepeltek, de volt olyan részlet is, amely eddig meg nem támadott területet mutatott.

Petőfi nem erősítette meg, hogy az egyik gyanúsított, Cs. I. sógora rendőr lenne, de azt mondta, őt is mindenképp "el fogjuk számoltatni".

A rendőrök pénteken hajnalban két szomszédos debreceni szórakozóhelyen csaptak le a gyanúsítottakra. Petőfi szerint azért, mert ekkor volt egy helyen mind a négy gyanúsított, és nem állt fenn a veszélye tűzpárbaj kialakulásának. A rajtaütésen hat embert állítottak elő, végül négy férfit - K. Árpádot, öccsét, K. Istvánt, P. Zs-t és Cs. Istvánt - vettek őrizetbe, akik jelenleg már előzetes letartóztatásban vannak. Valamennyien tagadják, hogy ők követték volna el a hat halálos áldozattal járó támadássorozatot.

Az NNI igazgatója szerint rengeteg bejelentést kaptak az ügy kapcsán, amik több más nyomozást is elindítottak - gyakran lőfegyverrel való visszaélés miatt. Összesen több mint 300 bejelentést kaptak, ezeknek eddig 80 százalékát dolgozták fel. Az "alvilág megpróbálta kivetni" magából gyanús tagjait - tette hozzá Petőfi.