Háromhavi búcsúpénzt kap Szili

Vágólapra másolva!
Négy és fél millió forint jár Szili Katalin leköszönő házelnöknek, aki júliusban jelentette be, hogy szeptemberben lemond tisztségéről. A politikust távozása után még egy évig őrzi a köztársasági őrezred, évekig jár még neki egy autó és kétfős parlamenti titkárság, de az állami rezidenciáról ki kell költöznie.
Vágólapra másolva!

Háromhavi tiszteletdíj illeti meg távozásakor Szili Katalint, az Országgyűlés leköszönő elnökét a jelenlegi szabályok szerint. Szili havi tiszteletdíja jelenleg 1 millió 507 350 forint, tehát távozásakor körülbelül 4,5 millió forintot vihet haza. Szili kevesebb pénzt kap, mintha kitöltötte volna a mandátumát, akkor ugyanis hathavi tiszteletdíj járt volna neki.

A házelnök távozása után ezenfelül jogosult lesz arra, hogy a köztársasági őrezredtől csökkentett személyi védelmet kapjon egy éven át, és jár majd neki egy autó is, ugyanannyi ideig, mint ameddig házelnök volt. Kétfős parlamenti titkárság is jár majd Szilinek több mint három évig, azért ennyi ideig, mert a szabályok a házelnöki poszton töltött idő felét írják elő. Szili jelenleg állami rezidencián lakik, ebből az épületből ki kell költöznie.

Szili az MSZP július 4-i kongresszusán jelentette be, hogy "a baloldal újjáépítése érdekében" szeptemberben lemond posztjáról. A szocialista politikus 2002 májusától töltötte be az Országgyűlés elnöki posztját, 2006 májusában újraválasztották.

Az MSZP országos elnöksége hétfőn döntött arról, hogy azt javasolja a frakciónak, Katona Béla, a szocialista képviselőcsoport helyettes vezetője legyen az Országgyűlés új elnöke. Erről a szeptember 10-i évadnyitó frakcióülésen dönthetnek.