Buli fogadta az ártatlanul 11 hónapot ülő fiúkat

Vágólapra másolva!
Egész éjjel tartó ünneplés fogadta Tarnabodon azokat a közel egy évig ártatlanul fogva tartott fiatalokat, akiket korábban a romagyilkosságok miatt fogtak el. A 17-20 év közötti fiúkat egy Molotov-koktélos támadással gyanúsították alaptalanul, a helyi polgármester szerint láthatóan megviselte őket a rács mögött töltött 11 hónap. Ügyvédjük szerint a fiúk kártérítési pert indítanak a rendőrség ellen.
Vágólapra másolva!

"Éjszaka karnevál volt", most mindenki pihen - mondta kedd délelőtt Pető Zoltán, a Heves megyei Tarnabod polgármestere. Az ünneplésre az adott okot, hogy a rendőrség kiengedte azt a három helyi fiatalt, akiket egy tavaly szeptemberi Molotov-koktélos támadás elkövetésével gyanúsítottak, és közel 11 hónapig előzetes letartóztatásban tartottak.

A tarnabodi incidenst a rendőrség a romák elleni támadássorozat részének tekintette, és az után döntött a három fiatal szabadon engedéséről, hogy múlt péntek hajnalban Debrecenben elfogtak négy férfit, akik a rendőrök szerint megalapozottan, többek között DNS-bizonyítékok alapján is gyanúsíthatók azzal, hogy elkövették a támadásokat.

Kártérítési pert indít a rendőrség ellen a három fiatalember - mondta ügyvédjük, Magyar Elemér az MTI-nek. Magyar szerint 10-10 millió forintos nem vagyoni kártérítés iránti keresetet nyújtanak be, emellett bocsánatkérést is várnak a hatóságok részéről. Az ügyvéd szerint a fiatalkorú Németh Renátó, a már felnőtt korú Szabó Adorján és Pusoma János az előzetes letartóztatásban együttműködött a hatóságokkal, de végig tagadták a bűncselekmény elkövetését. Mint mondta, közvetett bizonyítékok alapján gyanúsították meg őket.

A tarnabodi polgármester szerint a három ártatlanul fogva tartott fiatal 17 és 20 év közötti, közülük kettő már hétfőn este kilenc órakor hazaérkezett, a harmadik azonban várhatóan csak kedden érkezik, mert őt még Budapesten tartották egy tízezer forintos bírság miatt.

Pető Zoltán azt mondta, a hétfő este hazaérkezett, a család és a falu által ünnepléssel fogadott két fiút láthatóan megviselték a történtek. A polgármester szerint a településen hittek az ártatlanságukban, az az idő előre haladtával ugyanis egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a három fiú nem követhette el a bűncselekményt, ügyükben volt "egy csomó életszerűtlenség".

A támadás tavaly szeptember 29-én, egy hétfői hajnalon történt, amikor családi házakra ismeretlenek lövéseket adtak le és Molotov-koktélt hajítottak. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai másnap őrizetbe vették a három helyi fiatalt, részleteket azonban nem közöltek a gyanúsításról, így azt sem árulták el, hogy szerintük mi lehetett az indítékuk.