Felvette a kamera a nagykövetség támadóját

Vágólapra másolva!
Egy biztonsági kamera rögzítette, ahogy egy ismeretlen Molotov-koktélokat dobott szerda hajnalban a budapesti szlovák nagykövetség Stefánia úti épületére. A palackok nem gyulladtak meg, így kár nem keletkezett. Sólyom László államfő elítélte a támadást, a szlovák külügyminisztérium nyugtalanságát fejezte ki. A magyar-szlovák viszony múlt hét vége óta rendkívül feszült, mert a szlovák kormány biztonsági okokra hivatkozva nem engedte Szlovákia területére lépni Sólyomot.
Vágólapra másolva!

A térfigyelő kamera rögzítette, hogy szerda hajnalban egy ismeretlen személy Molotov-koktélokat dobott szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épületére - mondta szerda délutáni sajtótájékoztatóján Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. A felvételeket a rendőrség jelenleg is vizsgálja, bár azokon Bodnár szerint elég rosszul látni az elkövetőt.

Az azonban kiderül a kamera felvételéből, hogy az ismeretlen már korábban is a környéken járkált - mondta Bodnár, aki szerint a nagykövetség épületét a kedd esti, a közeli Puskás stadionban rendezett Bajnokok Ligája selejtező miatt rendőrök őrizték egészen 11 óra 40 percig, az elkövető valószínűleg arra várt, hogy ők távozzanak.

A nagykövetség munkatársa az MTI-nek azt modta, két palackot dobtak az épületre. A palackok nem gyulladtak meg, anyagi kár nem keletkezett - közölte korábban az [origo]-val a Budapest Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A rongálás miatt eljárást indítottak, a rendőrség őrzi az épületet. Bodnár szerint az alkalmazottak reggel vették észre az üvegszilánkokat és a folyadékot, ők értesítették a rendőrséget. Bár a követség épülete diplomáciai mentességet élvez, a főkapitány-helyettes szerint a külképviselet mindenben együttműködik a magyar hatósággal.

A támadás miatt a rendőrség megerősítette a nagykövetség és más szlovák diplomáciai létesítmények védelmét - mondta Bodnár, aki szerint szükség esetén nem csak épületeket, hanem személyeket is védeni fognak. Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa szerint a Stefánia úti épület előtt fémkordonokat állított fel a rendőrség, és négy rendőrautó áll a külképviselet előtt. Bűnügyi technikusok nyomokat rögzítettek a kerítésen belül, és 8-10 civil ruhás nyomozó is a helyszínen volt.

Forrás: MTI

Nyugtalan a szlovák külügy

"A Szlovák Köztársaság külügyminisztériuma nagy nyugtalansággal tekint erre az incidensre, amelyet egyedi bűncselekménynek tart" - reagált a támadásra Peter Stano szlovák külügyminisztériumi szóvivő.

A minisztérium szerint a támadás is jelzi, hogy fokozott érzékenységgel kell kezelni a szlovák-magyar kapcsolatokat és "szükség van a szlovák és a magyar politikusok közti normális, kétoldalú párbeszédre".

A szlovák nagykövetség kora délután kiadott közleménye szerint két palackot dobtak az épületre az ismeretlenek, a palackok a bejárati ajtóhoz csapódtak. A nagykövetség szerint minimális anyagi kár keletkezett. "A szlovák nagykövetség értékeli a magyar rendőrség eddigi hozzáállását az ügy kivizsgálása érdekében" - áll a közleményben, amely megismételte a külügyminisztériumi reagálásban írtakat.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter szerint a magyar rendőrség képes megvédeni a budapesti szlovák nagykövetséget, ahogy a szlovák rendőrség is garantálja a pozsonyi nagykövetségek védelmét. A szlovák hatóságok nem engedik meg, hogy Szlovákiában a budapestihez hasonló események történjenek - mondta Kalinák.

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Ján Slota viszont szerdán kijelentette, hogy pártja "terrorista" bűncselekmények tartja a budapesti szlovák nagykövetség elleni támadást, és szerinte az egy magyarországi szlovákellenes kampány következménye. "A Szlovák Köztársaság felségterülete elleni terrorista támadások teljes mértékben elfogadhatatlanok, mint ahogy az a tény is, hogy a magyar rendőrség ezt csak mint rendzavarást vizsgálja" - mondta Slota.

Sólyom: elfogadhatatlan

Sólyom László köztársasági elnök közleményben ítélte el a támadást. Az ilyen erőszakos cselekmények soha, semmilyen körülmények között nem elfogadhatók, és rendkívül károsan befolyásolják országaink kapcsolatát - áll a közleményben. Sólyom László reméli, hogy a magyar hatóságok minél hamarabb kézre kerítik az elkövetőket, akiknek az igazságszolgáltatás előtt kell felelniük tettükért.

Bajnai Gordon kormányfő a köztörvényes bűncselekmények egyik leggyalázatosabb formájának nevezte a támadást. Semmi köze a politikához vagy a történelemhez, és minden jóérzésű, civilizált ember elítéli - olvasható a Kormányszóvivői Iroda által kiadott közleményben.