Százmilliókért vesz brüsszeli házat Budapest

Vágólapra másolva!
Bruttó 460 millió forintot szán a főváros egy brüsszeli ingatlan megvásárlására. A közgyűlés csütörtökön tárgyalja azt az előterjesztést, amely szerint Budapestnek bővítenie kell jelenlegi képviseletét az Európai Unió központjában, ehhez pedig megfelelő ingatlanra van szükség.
Vágólapra másolva!

Csaknem félmilliárd forintért venne ingatlant Brüsszelben a fővárosi önkormányzat - írja a Népszabadság csütörtöki száma. A főváros még 2003-ban hozta létre brüsszeli irodáját, amelynek jelenleg három munkatársa van, de a csütörtöki közgyűlés elé kerülő, Ikvai-Szabó Imre és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés szerint a közeljövőben bővíteni kell a képviseletet.

A képviselet irodáit jelenleg a brüsszeli régiótól bérlik kedvezményesen, de az előterjesztés szerint "a kibővült személyi állomány számára, illetve reprezentációs célokra méreténél és jellegénél fogva az nem alkalmas". A főpolgármester-helyettesek szerint Budapestnek, "mint Kelet-Közép-Európa egyik vezető metropolisának", olyan ingatlan kell, amely megjelenésével is kifejezi a főváros ambíciót. A javaslat szerint egy frekventált városrészben kívánnak irodaépületet venni.

A városháza eredetileg 200 milliót szánt az ingatlanvásárlásra, ezt idén 160 millió forinttal emelték meg, a hiányzó százmilliót pedig a 2010-es büdzsé terhére különítenék el. A bruttó 460 millió forint tartalmazza az adásvételt és a járulékos költségeket, adókat, illetékeket. Utóbbi - mind a telket, mind a felépítményt tekintve - a piaci érték 12,5 százaléka, a bejegyzésért további, nagyjából másfél százalékot kell fizetni. A közvetítői díj további 14-23 millió forint lehet.

lapunkkal Ikvai-Szabó Imre szerint ez csak keretösszeg, ami elsőre soknak tűnhet, de a brüsszeli ingatlanárakat nézve nem az. A 300 négyzetméteres létesítményben a tervek szerint 7-8 irodát, kiállítótermet, konferencia-központot is kialakítanának. Ikvai-Szabó szerint célszerű volna az EU-negyedben vagy Brüsszel belvárosában létrehozni a magyar főváros kirendeltségét, amelyhez hasonlóval például Varsó már rendelkezik.