Kiadják Kocsis meghallgatásának jegyzőkönyvét

Vágólapra másolva!
A BKV felügyelőbizottsága úgy döntött, hogy ki kell adni annak a zárt ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen Kocsis István, a cég vezérigazgatója beszámolt korábbi munkahelyén, az MVM-ben vezetése idején kötött kifogásolt szerződésekről. A jegyzőkönyv kiadását az [origo] kérte, a felügyelőbizottsági tagok korábban leszavazták a kérés teljesítését, pénteki ülésükön azonban egyhangúlag támogatták.
Vágólapra másolva!

Egyhangúlag úgy döntött pénteken a BKV felügyelőbizottsága (fb), hogy kiadják annak a zárt felügyelőbizottsági ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen Kocsis István BKV-vezért korábbi cége, a Magyar Villamos Művek (MVM) szerződéseiről faggatták - közölte Székely Gábor, az fb elnöke.

Az [origo] július 30-án fordult a testülethez azzal, hogy szeretnénk megismerni a felügyelőbizottság július 27-i üléséről készült jegyzőkönyvet. Az adatkérést azzal indokoltuk, hogy a BKV közfeladatot lát el, ezért a tevékenységéről szóló adatok nyilvánosak.

Az fb korábban elutasította a jegyzőkönyvek kiadását, és úgy döntött, külső jogi szakértőtől kér szakvéleményt arról, hogy nyilvánosságra kell-e hoznia a kért adatokat. A pénteki ülésen ismertették az elkészült jogi szakvéleményeket, majd újra szavaztak, és ezúttal a testület mind a kilenc tagja támogatta a jegyzőkönyvek kiadását - mondta Székely.

Székely Gábor egyelőre nem tudta megmondani, az [origo] mikor nézhet bele a jegyzőkönyvbe, először értesítik döntésükről a BKV jogi osztályát. Sziebert György, a BKV jogi igazgatója azt közölte, hogy a jövő hét első felében, legkésőbb szerdáig kiadják az [origo]-nak a kért adatokat.

Kocsis 2005 januárjától 2008 tavaszáig vezette az MVM-et. A cég idén áprilisban bejelentette, hogy a korábbi vezetés idején kötött kétes ügyletek miatt polgári peres eljárást, illetve nyomozást kezdeményez. Több gyanús befektetési, tanácsadói és kölcsönszerződést vizsgálnak, amelyeket az MVM csoport tagvállalatai, illetve az anyacég kötött. A BKV-fb ülésén elhangzottakról eddig annyit lehetett tudni, hogy Kocsis arról beszélt, semmilyen hatósági eljárásban nem érintett, és ezt iratokkal is megpróbálta alátámasztani.

Az [origo] korábban többször beszámolt arról, milyen támadások érték Kocsist az MVM offshore-ügyletei miatt. Az Index június végén írt arról, hogy Kocsis felesége, Mrs. Istvan Kocsis a tulajdonosa a brit bejegyzésű Jadran Investments Limited offshore cégnek, amely közel egymilliárd forintért bérbe adott egy horvátországi szállodát az MVM egyik leányvállalatának, de szerződésbontás után nem fizette vissza a bérleti díjat.