Vágólapra másolva!
Nem tarthatja meg a Rudolf Hess náci háborús bűnös emlékére tervezett felvonulást Győrben a Nemzeti Munkáspárt - döntött a bíróság. A határozat ellen fellebbezni nem lehet.
Vágólapra másolva!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság pénteken érdemi vizsgálat nélkül jóváhagyta a rendőrség döntését arról, hogy a Nemzeti Munkáspárt nem tarthatja meg a péntekre Győrbe tervezett Rudolf Hess emlékmenetet. A náci Rudolf Hess Hitler harcostársa, sokáig helyettese volt. A nürnbergi perben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 1987-ben halt meg a spandaui börtönben, 97 éves korában.

A rendőrség a gyülekezési törvény egyik passzusára hivatkozva tiltotta meg a felvonulást. Eszerint a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.

Dr. Becher Rezsőné, a megyei bíróság elnöke közölte: azért nem vizsgálták érdemben a Nemzeti Munkáspárt felülvizsgálati kérelmét, mert a párt képviselője előzőleg jegyzőkönyvben úgy nyilatkozott, hogy tudomásul veszi a tiltó határozatot, miután átvette azt a rendőrségtől. Hiába kérelmezte utólag írásban a felülvizsgálatot, egy határozatról kétféleképpen nem lehet nyilatkozni, ezért a megyei bíróság határozata jogerős - tette hozzá a bíróság elnöke.