Vágólapra másolva!
Kivonják a forgalomból keddtől a százwattos izzókat az Európai Unióban. A hagyományos villanykörtéket 2012-ig fokozatosan váltják fel az energiatakarékos és halogénizzók. Az EU szerint az intézkedéssel évi 15 millió tonnával csökkenhet a károsanyag-kibocsátás, és a háztartások többezer forintot spórolhatnak meg évente.
Vágólapra másolva!

Szeptember elsejétől nem szerezhetnek be többé a boltok régi típusú, 100 wattos villanykörtéket az Európai Unióban, így Magyarországon sem. A károsanyag-kibocsátás csökkentését és az energia-megtakarítást célzó rendelkezést még tavaly decemberben fogadta el az EU. A százwattos égők eltűnése csak az első lépés, jövőre kivonják a forgalomból a 75 wattos égőket, 2012-ben pedig a 40 és 25 wattosokat is.

A régi égőket energiatakarékos, illetve halogénizzók fogják leváltani. A kompakt fénycsövek 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, a halogénlámpák pedig 25-50 százalékkal hatékonyabbak azoknál. Az EUvonal tájékoztató szolgálat szerint a takarékosabb fénycsövek használatával évente 40 terawattóra villamos-energia spórolható meg, amely megfelel Románia teljes éves áramfogyasztásának. Az energiatakarékos izzók ugyan drágábbak a hagyományosoknál, összességében mégis jobban megéri ezeket venni, mert élettartamuk akár tízszer hosszabb lehet.

Az Európai Parlament sajtóközleménye szerint most a háztartások fényforrásainak 85 százaléka hagyományos égő, amelynek annyira rossz a hatásfoka, hogy a felhasznált energiának csupán 5 százaléka szolgálja a világítást. Az uniós döntéshozók úgy becsülik, hogy 2012 után az európai háztartások teljes elektromos energia-fogyasztása 10-15 százalékkal fog csökkeni. Ez otthononként átlagosan évi 25-50 euró - 6700-13500 forint -, az egész EU-ra vetítve pedig évi 5-10 milliárd euró - 1350-2700 milliárd forint - megtakarítást jelenthet. A régi izzók eltűnésével, az EU-s sajtóközlemény szerint évi 15 millió tonnával csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az Európai Fogyasztók Szövetsége (BEUC) nevű szervezet üdvözölte a régi villanykörték kivonását, de felhívta a figyelmet arra, hogy az energiatakarékos izzók higanytartalmuk miatt egészségügyi kockázatot jelenthetnek, a régi izzók pedig továbbra is elérhetők kell legyenek azok számára, akiknek egészségügyi okokból, például fényérzékenység miatt erre van szükségük.

Az uniós szabványosítási ügyekben fogyasztóvédelemmel foglalkozó ANEC nevű intézmény arra biztatja az Európai Bizottságot, hogy szigorítsa a megengedett higanytartalom maximumát, mert a mostani küszöb villanykörténként 5 milligramm, de már vannak olyan fejlettebb termékek, amelyekben csak 1-2 milligramm van. Stephen Russell, az ANEC főtitkára közölte: a hatékony újrahasznosítás érdekében ezen kívül egyszerűbbé kéne tenni a használt villanykörték cseréjét, díjtalanul vissza kellene venni ezeket az eladási helyen.