Budapesten találkozhat Bajnai és Fico

Vágólapra másolva!
Akár mér szeptember első felében találkozhat egymással Budapesten a magyar és a szlovák kormányfő. A két ország közötti feszültség enyhítését szolgáló találkozó részleteiről a szlovéniai Bledben egyeztet a magyar és a szlovák külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A szlovák és a magyar miniszterelnök "megfelelő előkészítés esetén Budapesten már szeptember első felében" találkozhat egymással - jelentette szombaton a TASR szlovák hírügynökség a szlovéniai Bledből, ahol a hétvégén kezdődik az a nemzetközi fórum, amelyen a két ország külügyminisztere megbeszélést folytat egymással.

A Bledi Stratégiai Fórumon mások mellett Balázs Péter külügyminiszter, illetve Miroslav Lajcák, a szlovák diplomácia vezetője is részt vesz. A fórum résztvevői megtárgyalják az Európában és az eurázsiai térségben kialakult gazdasági és geopolitikai helyzetet. A találkozón a szlovák és a magyar külügyminiszter kétoldalú találkozóján "konzultálnak a két ország kormányfőjének elkövetkező találkozójáról is, amely megfelelő előkészítés esetén Budapesten, már szeptember első felében megtartható" - közölte a szlovák hírügynökség.

Hasonlóan, bár helyszín megjelölése nélkül nyilatkozott pénteken a magyar kormányszóvivői iroda, jelezve, hogy a miniszterelnöki találkozóra "megfelelő előkészületek után még szeptember első felében sor kerülhet". A két kormányfő közötti egyeztetést Bajnai Gordon kezdeményezte, és Robert Fico késznek mondta magát arra, hogy bárhol és bármikor találkozzék magyar partnerével.

A munkatalálkozó célja a magyar kezdeményezés szerint, hogy csökkentésk a két orszég közötti feszültséget, és a vezetők párbeszéde hozzájáruljon a problémák érdemi megoldásához. Bajnai azt reméli, hogy a szeptember 1-jén életbe lépő, az európai alapértékekkel ellentétes nyelvtörvény ügyében sikerül jobb belátásra bírni a szlovák felet.

Nyilatkozatban tiltakozik a szlovák nyelvtörvény ellen 21 magyar és külföldön élő közéletéi személyiség. A többek között a jelenlegi és az előző MTA-elnök, illetve tudományos kutatók, művészek által aláírt nyilatkozat szerint a nyelvtörvény ellen az európai közvéleménynek is fel kell emelnie a szavát, a döntéshozóknak pedig meg kell előzniük, hogy az ilyen feszültségek elmérgesedjenek. A nyilatkozatban figyelmeztetnek, hogy a törvény ellentétes az ENSZ alapelvével, amely szerint minden szabad és egyenlő, és szemben áll "a magyar-szlovák Alapszerződéssel, az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségekről szóló Keretegyezményével és még sok más ajánlással". Az aláírók emlékeztetnek, hogy a törvény szeptember 1-i életbe lépése egybeesik "a II. világháború - az emberi történelem legsötétebb eseménysorozatának, az etnikai alapon történő jogsértések és népirtás" kezdetének 70. évfordulójával.