Apró gesztusokkal úszta meg Bajnai az MSZP-s balhét

Vágólapra másolva!
Kisebb viták voltak, az MSZP frakciójának többsége azonban felsorakozott Bajnai Gordon 2010-es költségvetési javaslata mellett a képviselőcsoport hétfői ülésén. Az [origo]-nak a tanácskozáson részt vevő szocialista képviselők ezt a válság diktálta kényszerpályával és a hosszú távú politikai előnyökkel indokolták, de szerintük az is jót tett, hogy már augusztus eleje óta dolgoztak a kompromisszumos javaslatokon.
Vágólapra másolva!

"Én még ilyen sima költségvetéssel foglalkozó frakcióülésen nem voltam" - tömören így jellemezte az [origo]-nak az egyik névtelenséget kérő MSZP-s képviselő a párt képviselőcsoportjának hétfő délelőtti ülését, amelyen Bajnai Gordon miniszterelnök részvételével a 2010-es költségvetés tervezetéről egyezettek. Szerinte ennek alapvetően két oka van: egyrészt minél nagyobb a baj, annál jobban összekapják magukat az emberek. "Egy ilyen válság közepén, amikor 7,5 százalékos GDP-visszaesés van, akkor senki nem számít arra, hogy még lehet ugrálni" - jegyezte meg.

Másrészt azért is támogatta Bajnai hétfőn ismertetett költségvetési elképzeléseit a kormánypárt egyértelmű többsége a pénzügyi politikában jártas képviselő szerint, mert már augusztus eleje óta folytak az előkészítő egyeztetések, így a végeredmény egy "a baloldali érdekeket is figyelembe vevő" tervezet lett. "Nem a fűnyíróelvet láttuk, kikerültek ez alól olyan fontos területek, mint a munka vagy a közbiztonság" - mondta. Bár szerinte "csodát nem lehetett tenni, de zseniális ötlet volt ennyire idejében nekilátni".

Az MSZP elnökségének egyik névtelenséget kérő tagja szintén azt mondta, hogy "meglepően higgadtan, nyugodtan zajlott a frakcióülés, egyértelműen a támogató hozzáállás volt túlsúlyban". Mint mondta, az elmúlt hetekben valóban sikerült a pártvezetésnek és a kormánynak elfogadható kompromisszumokra jutni, de ennél akkor is "nagyobb balhéra" számított a hétfői ülésen. "A többség, úgy tűnik, megértette, hogy kényszerpálya van, és akik vitába szálltak, azok is csak részletmódosításokat javasoltak annak érdekében, hogy egy-egy szakmai terület mégiscsak kapjon nagyobb súlyt" - mondta, de nem árulta el, milyen területek érdekében kardoskodtak egyes képviselők.

Az [origo] információi szerint Bajnai Gordon az ülésen bejelentette: a 2010-es büdzsé a takarékosság és a stabilitás mellett a létbiztonságra, a közbiztonságra és a munka becsületének helyreállítására koncentrál majd. Utóbbi azt jelenti, hogy az idei 100 milliárd alatti összeghez képest jövőre közel 120 milliárdot szánnának az Út a munkához program folytatására, amelybe az önkormányzati tulajdonú társaságokat, valamint a közhasznú foglalkoztatókat is bevonnák. A főbb költségvetési számokról is szó esett: 1 százalékhoz közeli GDP-csökkenéssel, 4-4,5 százalékos inflációval és a már többször megismételt 3,8 százalékos hiánnyal számolnak jövőre.

Lenyelik az elvonásokat

Az ülésen részt vevő forrásaink szerint az egészségügytől - a megjelent lapértesüléseknek megfelelően - nem vonnak el pénzt, az egyik szocialista politikus úgy fogalmazott, ezen a területen "már elértük az alját, többet nem lehet". Az egészségügy reálértéken így ugyanannyi költségvetési támogatást kap, mint idén, bár az okozott feszültséget a frakcióban, hogy az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat és az ÁNTSZ büdzséjét jelentősen megkurtítják, utóbbi működésére csaknem félmilliárd forinttal kevesebb juthat.

Az önkormányzatoknak nyújtott források elvonásába is beletörődött a kormánypárti frakció. "A tervezet összevonná a szociális és az oktatási normatívát, az önkormányzatok lehetőséget kapnának arra, hogy rangsorolják a feladataikat, és a számukra fontos feladatra többet költsenek, még ha a többi rovására is" - magyarázta az egyik szocialista képviselő, hogy az elvonás mellett szerinte milyen előnyei vannak az elképzelésnek. Hozzátette, egyébként is csökkentenék az önkormányzatok feladatait - ami több tízmilliárdot hozhat a büdzsének -, és az önkormányzatok bérköltségei is csökkennek a már bevezetett adó- és járulékváltoztatások miatt.

Információink szerint a Bajnai által ismertetett tervezet alapján kevesebb pénz jutna a kisebb hazai közmű-, és útfejlesztési programokra, jövőre csak az uniós forrásból finanszírozható projekteket valósítanák meg. Forrásaink szerint a legkisebb települések képviselőinek nem tetszik, hogy jövőre kizárólag hazai forrásból nem lehetne fejlesztést finanszírozni, de ezeknek a leállítása 50 milliárd forintos spórolást jelent. Az uniós pénzekből megvalósuló beruházásokhoz szükséges önrészhez ugyanakkor továbbra is kapnának támogatást a települések.

Többéves programmal tennék rendbe a MÁV-ot

Az IMF szándéknyilatkozatban szereplő, a közösségi közlekedés és a MÁV átszabásából adódó 40, illetve 70 milliárd forintos elvonás az egyik legproblémásabb pontja a büdzsé tervezetének. A közösségi közlekedést érintő forráskivonás viszont állítólag nem a vasúti szárnyvonalak bezárásáról fog szólni, két névtelenséget kérő képviselő is azt állította az ülés után, hogy egy 3 éves programot terveznek, amely először a spórolással és racionalizálással indul majd.

"Először a vízfejeket kell megszüntetni, mert ezen lehet azonnal pénzt megfogni, például hogy ne legyen több száz osztályvezető a MÁV-nál" - mondta az egyik MSZP-s, aki részt vett ezt a területet érintő költségvetési egyeztetéseken. "Mindenki tudja, hogy a vonalak bezárása, megtartása milyen érzékeny kérdés, Bajnai egyértelműen megígérte a frakciónak, hogy csak komoly tervezés és társadalmi vita után fognak arról dönteni, mi lesz a közlekedési hálózattal" - tette hozzá.

Hosszú távon jön majd jól az ésszerű, spórolós költségvetés

"Ellenállás mindig van, de megnyugtatóan hatott a többségre, hogy a tervezet jól átgondoltnak hatott" - mondta egy másik szocialista képviselő az [origo]-nak az ülés után. Szerinte gond nélkül át fog menni a jövő évi költségvetés, de ennek feltétele, hogy a frakció azt lássa, a kormány továbbra is hatékony válságkezelő politikát folytat. "Mint ahogy az eddigi lépéseket is visszaigazolta a forint árfolyamának stabilizálása és az ország iránti nemzetközi bizalom javulása" - tette hozzá.

Mint mondta, "amit csak lehet, fel kell gyorsítani", és több olyan területen terveznek lépéseket, amely "nem kerül pénzbe", mégis fontos, és a párt megítélésének is jót tesz. Példaként a szélsőségesek elleni fellépést említette, szerinte a párton belül általános tetszést aratott, hogy Bajnai - elődjével, Gyurcsány Ferenccel szemben - milyen határozottan kiállt ezen a téren többször is. "Mindenki tisztában van azzal, hogy egy választási költségvetésbe most az ország bukna bele, de egy ésszerű, szükségszerű költségvetésre, amely mellett folytatódik a válságkezelés, közép- és hosszú távon tudunk majd hivatkozni" - jelentette ki.

Nem húzzák el a törvényi határidőig

Kékesi Tibor, a költségvetési bizottság szocialista tagja az [origo]-nak azt mondta: a főszámokat már rögzítették, csak a tárcákon belüli átrendezésekről egyeztetnek még. A kormány a tervek szerint szeptember 9-én fogadja el a törvényjavaslatot, és 11-én nyújtja be az Országgyűlésnek. A szocialisták azzal számolnak, hogy a 2010-es büdzsét november végén, december elején el is fogadhatja a parlament. Ez jóval korábbi dátum a megszokottnál, hiszen az államháztartásról szóló törvény szerint a büdzsére vonatkozó törvényjavaslatot legkésőbb szeptember 30-áig kell benyújtani a parlamentnek, amit az rendszerint december végén szokott elfogadni.