Visszaszívta a vezetést elmarasztaló közleményét a BKV

Vágólapra másolva!
Visszavonta a BKV kedd délelőtti közleményében azt a hétfő esti állítását, miszerint a cég felügyelőbizottsága megállapította a menedzsment felelősségét abban, hogy a BKV jutalmazási gyakorlata előnytelen volt a társaság számára. Kedden már azt közölték, hogy ilyen határozat nem született, a cégvezetés felelősségét nem állapították meg.
Vágólapra másolva!

Nem született határozat az augusztus 28-án tartott felügyelőbizottsági (fb) ülésen az alapilletmények, prémiumok és jutalmak arányaiban mutatkozó ellentmondásokról, a szükséges intézkedések megtételében vagy az arra irányuló javaslatok elmaradásában, tehát a felügyelőbizottság nem állapította meg a jelenlegi menedzsment felelősségét - közölte kedd reggel a BKV Zrt.

Ugyanakkor a BKV honlapján közzétették az fb határozatait, ezek egyike egyértelműen kimondja: "A BKV Zrt. Felügyelő Bizottsága a kiosztott előterjesztés 3. sz. melléklete alapján megállapítja, hogy az akkor alkalmazott jutalmazási és prémium kifizetési gyakorlat előnytelen volt a Társaság számára." Arról viszont egyik határozat sem szól, hogy az előnytelen gyakorlatért ki a felelős.

A keddi közlemény teljesen ellentmond a cég hétfő estiben foglalt állításnak. A BKV hétfő esti közleményében még arról számolt be, hogy a közlekedési vállalat menedzsmentjének mulasztásos felelősségét állapította meg a cég felügyelőbizottsága a prémiumok és jutalmak kiosztásában, mert ez előnytelen volt a társaság számára.

Az fb ezért - a BKV hétfői közleménye szerint - alapos vizsgálatot kért a cég vezérigazgatójától bizonyos tanácsadói szerződések miatt is. Kocsis Istvánnak, a BKV vezetőjének 15 napon belül kell tájékoztatást adnia arról, hogy a GPS Capital céggel a kormányzati lobbi-stratégiára és a Cornus Kft-vel a válságkommunikációs tanácsadásra kötött szerződések esetében, milyen teljesítések történtek, mennyibe kerültek, és hogy történt a cégek kiválasztása.

Azonnali belső vizsgálatot rendelt el a BKV a hétfő este kiküldött "valótlan hírek közzététele" miatt - mondta Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója. Felmerült az is, hogy valakinek érdekében állt a valótlan közleményt közreadnia. Ezt a belső vizsgálat fogja megállapítani, amelyet követően "valaki biztosan távozni fog a cégtől" - mondta.

A BKV végkielégítési botránya július végén pattant ki, miután kiderült, hogy a cégtől több vezető is jelentős végkielégítésekkel távozott, a humánpolitikai igazgatót, Szalainé Szilágyi Eleonórát ráadásul tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki a 100 millió forintos végkielégítését. Ezt követően derült ki, hogy a közlekedési vállalatnál összesen több mint 3 milliárd forintot fizettek ki végkielégítésekre 2007 óta. A rendőrség végül hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a gyanús végkielégítések miatt.