Kedden lép hatályba a terézvárosi bulitilalom

Vágólapra másolva!
Ma lép hatályba a kerületi szórakozóhelyek nyitvatartását korlátozó terézvárosi bulitilalom. A tiltakozó szervezetek szeptember közepéig terjeszthetik be módosító javaslataikat.
Vágólapra másolva!

Ma lép hatályba a sokat vitatott VI. kerületi bulitilalom: a terézvárosi szabály értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. Az érdekvédő szervezetek szeptember 15-éig tehetnek javaslatot a módosításra.

A kerület alpolgármestere július végén az [origo]-nak azt mondta, hogy nem szankcionálják a bulitilalmi rendelettől eltérőket az októberi testületi ülésig. A vendéglátósok módosító javaslatairól októberben dönt az önkormányzat.

A kerületi vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület kedd este tíz órára rendezvényt szervezett, ahol azt kívánják bemutatni, milyen képet mutatna a korábban nyüzsgő Liszt Ferenc tér, ha be kellene tartani a szabályt. Az egyesület szerint a rendelet több ezer embert akadályozna meg abban, hogy a kerületben töltse esti szabadidejét.

A szabályozás nem érvényes a szállodákra és benzinkutakra, minden más üzlet, vendéglátóegység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható. Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt - az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig - a hozzájárulás megszerzése után - legfeljebb éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.

A rendelet ellen több szervezet tiltakozott. A Főpolgármesteri Kabinet aggodalommal figyeli a szigorú korlátozást, Budapest városarculati tanácsnoka pedig annak felülvizsgálatát kérte. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara sem támogatja a határozatot, amelyről előzetesen nem egyeztetettek a kerületi illetékesek a szakmai szervezettel. Az ügyben civil szervezetek az Alkotmánybírósághoz fordultak.

A Terézvárosi Önkormányzat a csendrendelettel kapcsolatos egyeztetés után, július 29-i közleményében azt írta: a testület a szeptember 10-i üléséig terjedő időszakban megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható el az egyeztetett változat elfogadásáig.