Vágólapra másolva!
A rendőrség arra kérte a szombati melegfelvonulás szervezőit, hogy lépjenek közbe, ha a menet valamelyik résztvevője megsérti a közízlést. Nincs olyan jogszabály, amiből kiderülne, mi számít a közízlés megsértésének és a rendőrség sem volt hajlandó elárulni, mit értenek ezen. A szervezők álságosnak tartják a kérést, amely szerintük értelmezhetetlen.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden közleményt adott ki arról, hogy tudomásul vették a szombatra tervezett Meleg Méltóság Menete felvonulást a fővárosban. A közlemény szerint a rendőrség felhívta a szervezők figyelmét arra, hogy "a menetben résztvevők tartózkodjanak minden olyan magatartástól, amely alkalmas lehet a közízlés megsértésére". Ha mégis ilyen történik, a rendőrök először a szervezőket fogják megkérni, hogy avatkozzanak közbe, és "intézkedjenek az általánosan elfogadottól eltérő magatartás abbahagyására".

"Ez a kérés számunkra értelmezhetetlen" - mondta az [origo]-nak Steigler Sándor, a felvonulás egyik szervezője, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke. Steigler szerint a szervezők azért állnak értetlenül a kérés előtt, mert a közízlés fogalmát nem szabályozza törvény, ezért nem lehet tudni, mire gondol a rendőrség. Nincs egyetlen olyan hatályos jogszabály sem, amely meghatározná a közízlés fogalmát.

Mi a közízlés?

Rákerestünk a közízlés szóra a hatályos jogszabályok gyűjteményében, de itt sem találtunk fogódzót. A jogszabálykereső nyolc találatot ad ki a közízlés szóra: hét rendeletet és egy kormányhatározatot. Definíció egyikben sem szerepel. Az egyik rendelet például a büntetés-végrehajtásban dolgozók öltözködési szabályairól szól, és azt írja elő, hogy a hivatásos állomány polgári ruhája feleljen meg a társadalmi közízlésnek, valamint megengedi, hogy egyenruhához "közízlésnek megfelelő" napszemüveget viseljenek. Egy másik rendelet azt mondja ki, hogy temetési helyen közízlést sértő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. A kormányhatározat pedig egy környezetvédelmi koncepcióról szól, és a közízlés szó abban a mondatban szerepel, hogy "a közízlést nem javítja a piaci alapú média".

Berberovics Gábor ügyvéd az [origo]-nak megerősítette: nincs olyan jogszabályi hely, amely definiálná a közízlést. A közízlés a többség által elfogadott ízlésvilág, amely időben változik, és nincsenek éles határai. Példaként említette, hogy ha egy nő bikiniben jelenik meg a siófoki strandon, azt elfogadja a többség, ha Siófok főutcáján sétál így végig, sérti a közízlést, az pedig, ha a strand melletti utcán megy, megosztja az emberek véleményét.

Az ügyvéd szerint a felvonuláson az első jogalkalmazónak, vagyis a rendőrnek kell majd megítélnie, sérti-e egy bizonyos magatartás a közízlést. "Szerintem nem lehet úgy megszervezni, hogy ne sértse a közízlést" - mondta az ügyvéd a melegfelvonulásról.

Transzvesztita tollboával a nyakában

"Az én ízlésemet nem sérti, ha egy transzvesztita végigvonul az Andrássy úton tollboával a nyakában, ahogy ez a melegfelvonulásokon megszokott mindenhol máshol a nagyvilágban" - mondta a szervező. "Amit garantálni tudunk az az, hogy valamennyi törvényes keretet be fogjuk tartani" - tette hozzá. A rendőrség már pénteken levélben is megírta a szervezőknek a közízlésre vonatkozó kérését, mire a szervezők Steigler szerint azt válaszolták: álságosnak érzik, hogy a rendőrség a homofób ellentüntetőkhöz hasonlóan a közízlés megsértését emlegeti.

Az [origo] szerette volna megtudni, mit ért a rendőrség közízlés megsértése alatt. Kedd reggel megkértük a BRFK kommunikációs osztályát, hogy példák említésével határozzák meg, mi számíthat közízlés megsértésére alkalmas magatartásnak. A BRFK kérdésünkre nem válaszolt, csupán a hivatalos közleményre hívta fel a figyelmünket és közölte, az ügyről nem áll módjukban bővebb információt adni.

A Szivárvány Misszió Alapítvány csütörtökön sajtóközleményt adott ki a rendőrségi közleményre reagálva. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy a szervezők az eddigi években valamennyi törvényt betartva tartották meg a melegfelvonulást, és megismételték, hogy álságosnak és felháborítónak tartják a rendőrség figyelmeztetését. "Felszólítjuk Tóth Gábort, Budapest rendőrfőkapitányát, hogy egyértelműen nevezze meg azt a jogszabályt, amelyben a közízlés és annak megsértésének fogalma meghatározásra kerül, ha ennek a törvények a betartását és betartatását kéri számon a szervezőktől!" - áll a Szivárvány Misszió Alapítvány közleményében. A szervezők arra is felszólították a rendőrfőkapitányt: nevezze meg azt is, hogy a bejelentett ellentüntető csoport figyelmét milyen nyílvános módon hívták fel a törvénysértések elkerülésére.

"Hiányos öltözékben felállt"

A rendőrség honlapján olvasható olyan régebbi közlemény, amelyben közízlés megsértéséről van szó. A rendőrségi hír az idei Operabállal egy időben tartott februári demonstrációhoz kapcsolódik, a BRFK akkori közleménye szerint a tüntetésen "egy férfi közízlést sértő hiányos öltözékben felállt az Operaház kültéri lépcsőjére". Az MTI archív híréből kiderül, hogy a férfi átlátszó esőkabátot és piros alsónadrágot viselt, ezt minősítette a rendőrség közízlést sértő öltözéknek. A férfit előállították, igaz, nem a közízlés megsértéséért, hanem azért, mert nem tudta magát igazolni.

A BRFK keddi közleményében az is olvasható, hogy ha az általánosan elfogadottól eltérő magatartás eléri a szabálysértés vagy bűncselekmény fokát, akkor a rendőrség "a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi". A rendőrségi közlemény nem határozza meg pontosan, milyen szabálysértés vagy bűncselekmény jöhet szóba.

Két olyan jogszabályt találtunk, ami beleilleszthető a rendőrségi közlemény logikájába. Az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendeletben szerepel a közerkölcs megsértése tényállás. Eszerint "aki a közterületen vagy nyilvános helyen a közerkölcsbe ütköző magatartást tanúsít", tízezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A Büntető Törvénykönyv pedig a szeméremsértés tényállásáról rendelkezik: "aki magát nemi vágyának kielégítése végett más előtt szeméremsértő módon mutogatja", vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.