Új illetményrendszert vezetne be a BKV-vezér

Vágólapra másolva!
Átalakítaná a BKV illetményrendszerét és a jelenleg többféle prémiumot, jutalmat és titoktartási pénzt is biztosító kollektív szerződést a cég vezérigazgatója, Kocsis István. A BKV vezetője országgyűlési albizottsági meghallgatásán beszélt erről a tervéről. Kocsis azt mondta, hogy alacsony fizetésért a BKV nem tud jó munkaerőt kapni.
Vágólapra másolva!

Új illetményrendszert és kollektív szerződést akar bevezetni a BKV-nál a cég vezérigazgatója, Kocsis István. Kocsist szerdán hallgatta meg az ismertté vált végkielégítési ügyekről és a BKV-támogatások felhasználásáról az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának ellenőrző albizottsága.

A jelenlegi kollektív szerződés szerint az alapbér mellett garantált prémiumot, teljesítményfüggő prémiumot, jutalmat és korábban titoktartási pénzt is kaphattak a cégnél. Kocsis szerint az új struktúrát már ősszel be lehetne vezetni. A BKV vezérigazgatója ugyanakkor azt mondta: "A jó munkaerőt meg kell fizetni, annak ára van, ha ezt nem tesszük, akkor csak hülyéket kapok, akik nem tudnak értelmes anyagokat összerakni."

Kocsis közölte, hogy már tárgyalnak a cégtől távozó humánpolitikai igazgató, Szalainé Szilágyi Eleonóra 100 millió forintos végkielégítésének visszaszerzéséről. Szerinte ennek "részleges eredménye" lehet, de ha mégsem sikerül megállapodniuk, akkor a jogi utat választják.

A vezérigazgató a BKV-t szocialista nagyvállalathoz hasonlította, de nem értett egyet azzal a képviselővel, aki szerint a cégnél "nem a vízfej, hanem a sörhas lenne a probléma", tehát, hogy nem csak a vezetői, hanem a munkavállalói réteg is túl széles volna. Kocsis úgy látja: a cég vízfeje még mindig gondot okoz, és itt 3-4 milliárd forintos megtakarítási lehetőséget lát. A vezérigazgató a menetdíj tovább növelését nem tartja célravezetőnek, szerinte a jelenlegi 40-43 százalékos árbevételi arány nemzetközi összehasonlításban is jó eredménynek számít.

Székely Gábort, a cég felügyelőbizottságának elnökét egyebek mellett arról kérdezték a bizottsági ülésen, hogy miért a BKV belső ellenőrzése keretében vizsgálják az aggályos kifizetéseket, miért nem kérnek fel erre egy független szervezetet. Az fb elnöke a belső vizsgálatot azzal indokolta, hogy egy neves cég megbízásának "nagyon borsos lenne az ára", máskülönben pedig megbíznak a belső ellenőrök munkájában. Székely Gábor azt is mondta, hogy a tévhitekkel szemben nem biztos, hogy a BKV veszteséges. Szerinte inkább alulfinanszírozott, mert a tulajdonos és egyben szolgáltatásokat megrendelő fővárostól nem kapják meg a működéshez szükséges forrásokat.