Októberre várja az influenzajárványt az ÁNTSZ

Vágólapra másolva!
Alapos kézmosásra, a papír zsebkendő helyes használatára figyelmezteti a diákokat minden iskolának megküldött tájékoztatójában az ÁNTSZ. A tisztiorvosi szolgálat október elejére várja, hogy járványos formát öltsön az újinfluenza-vírus által okozott fertőzés, amelytől elsősorban az iskolásokat és családtagjaikat féltik. Október elején indulhat a tömeges oltási kampány is a hamarosan gyerekeken is tesztelt új oltóanyaggal.
Vágólapra másolva!

Október elejére várja a tisztiorvosi szolgálat, hogy járványos formát öltsön a H1N1 Magyarországon - jelentette be Falus Ferenc tiszti főorvos szerdán a fővárosi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnáziumban. Falus szerint a járvány összesen 1,7 millió diákot, családjukkal együtt az ország lakosságának közel felét veszélyeztetheti.

Az ÁNTSZ ezért az oktatási tárcával közösen minden oktatási intézmények tájékoztató csomagot küld - felvilágosító nyomtatványokkal, plakátokkal -, hogy csökkenthessék a betegség terjedésének kockázatát.

A tájékoztatóban az alapvető higiéniai szabályok betartására hívják fel a figyelmet: például, hogy mindig alaposan mossanak kezet a diákok, hogyan használják a papír zsebkendőt és hogy rendszeresen fertőtlenítsék a felületeket. A kérdés-felelet formában elkészült anyag az ÁNTSZ honlapján is elérhető.

A tiszti főorvos külön kérte a szülőket, hogy lázas, köhögős, náthás gyereket ne engedjenek iskolába, és sokkal jobban figyeljenek oda erre, mint eddig.

Falus Ferenc újságírói kérdésre beszélt az újinfluenza-ellenes védőoltásról is, amelynek klinikai vizsgálatai a felnőttek esetében már befejeződtek - minden váratlan mellékhatás nélkül -, és hamarosan gyerekeken is tesztelni kezdik. A tömeges oltási kampány október elején kezdődik - mondta.