Bajnai szerint a cigányoknak is meg kell változniuk

Vágólapra másolva!
A romákkal kapcsolatos előítéleteken és a segélyből élők életvitelén is változtatni kell, hogy le lehessen győzni a Magyarországon tapasztalható romaellenes indulatokat - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök egy csütörtöki interjúban. A cigányok iránti bizalom visszaszerzéséhez a kormányfő ugyanúgy nyitott és őszinte beszédet sürget, mint a szlovák-magyar viszony rendezéséhez, amely szerinte jelenleg mélyponton van.
Vágólapra másolva!

Mindenkinek változnia kell Magyarországon ahhoz, hogy meg lehessen állítani a romákhoz kötődő indulatokat - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök egy MTI-nek adott interjúban, csütörtökön. A miniszterelnök arról beszélt, hogy nem csak a többség negatív előítéleteit, de a kisebbség hozzáállását is meg kell változtatni.

A roma közösség integrációja nélkül nincs felemelkedés - mondta a miniszterelnök, aki szerint a cigányokkal szembeni bizalom kiépüléséhez még nagyon sokat kell tenni. A jó együttéléshez szerinte többek között meg kell állítani "a romák ellen rosszhiszeműen gerjesztett szélsőséges politikai folyamatokat és indulatkeltést, és felelős, kitartó munkával meg kell változtatni a negatív közvélekedést". A miniszterelnök szerint ehhez új, őszinte beszédre van szükség.

A többségnek mindig felelőssége lesz segíteni azokat - romákat, nem romákat egyaránt -, akiknek nincs lehetőségük gondoskodni magukról. A szolidaritás elve nem sérülhet - mondta Bajnai. A kormány új kezdeményezésekre készül a romák integrációjával kapcsolatban - tette hozzá.

A többség támogatása ugyanakkor nem elég a helyzet megoldására - mondta. A kormányfő szerint elvárható, hogy akiket a magyar társadalom többsége adóiból támogat, azok törekedjenek az együttélés alapelveinek betartására, és arra, hogy kihasználják a társadalom által kínált kitörési lehetőségeket.

Elengedhetetlen, hogy az, aki maga nem tud kitörni a szegénységből, ne örökítse át a segélyezettség reménytelen állapotát, és próbálja megadni a lehetőséget a gyerekeinek az oktatáson keresztül - mondta. A miniszterelnök ezzel részben megismételte, amit korábban az [origo]-nak adott interjújában is elmondott: ezt az interjút itt találja.

"Mélyponton" a szlovák-magyar viszony

Az interjúban Bajnai a magyarországi roma kisebbség mellett a szlovákiai magyar kisebbség helyzetére is kitért: szerinte csak akkor normalizálódhatna a magyar-szlovák viszony, ha megszűnnek a szlovákiai magyar kisebbséget hátrányosan érintő lépések is. Ezeket a szlovák lépéseket a kormányfő szerint csak szlovák belpolitikai csatározások, egyszerű szavazatszerző törekvések és Szlovákia gazdasági problémáinak elkendőzése motiválja. (A romló magyar-szlovák viszonyról szóló cikkeinket itt találja)

A helyzet megoldásáról Bajnai azt mondta, hogy meg kellene próbálni együttműködni a szlovák kormányzattal, és azt kellene elérni, hogy egyik országban se a szélsőségesek diktálják a politikát. Ehhez konkrét javaslatokat is tesz majd Robert Fico szlovák miniszterelnöknek a két kormányfő szeptember 10-ei találkozóján - mondta, de részleteket nem árult el (a találkozóról bővebben itt olvashat)

Bajnai egy héttel a találkozó előtt meglehetősen lesújtóan nyilatkozott a két ország viszonyáról. Szerinte a kapcsolatok mélypontra jutottak, mindenképpen találkozni kell, és nyíltan fel kell tenni a kérdéseket, hová vezetnek a szlovák kormány legutóbbi lépései, és milyen eredményt hozhat a mesterségesen generált belső megosztottság. "Innen már csak előre tudunk menni" - értékelte a magyar-szlovák viszonyt a kormányfő. Most nem ünnepélyes, semmitmondó látogatásra van szükség, hanem arra, hogy olyan munkatalálkozót tartsanak, amelyen megpróbálják megoldani a Szlovákia által, elsősorban a nyelvtörvény elfogadásával, "teljesen fölöslegesen" generált feszültségeket -mondta.

"Miközben tudom, kívülről, Európából nézve úgy tűnik, mintha két gyerek civakodna a homokozóban, és ez sokat árt mindkét ország tekintélyének, a mindenkori magyar kormány nem hagyhatja szó nélkül, hogy a magyar kisebbséget súlyos sérelem érje" - mondta Bajnai Gordon, aki szerint ez nem egyszerűen magyar, hanem európai ügy is (A konfliktus megítéléséről szóló elemző cikkünket itt találja). "Más ország is ugyanezt tenné a helyünkben" - fogalmazott. "Azért léptünk be az Európai Unióba, mert azt gondoltuk, hogy ebben a klubban magasabb értékek, magasztosabb erkölcsi szabályok vannak. A szlovák nyelvtörvény ellentmond ezeknek az európai értékeknek" - tette hozzá.

(Bajnai az MTI-nek adott interjúban Magyarország gazdasági lehetőségeiről és jövőjéről is beszélt, erről az Üzleti Negyed cikkében olvashat.)