Demszky: Jogszerűtlen Hagyó és Horváth visszatáncolása

Vágólapra másolva!
Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettesek visszaadták hatásköreiket Demszky Gábor főpolgármesternek. Demszky mindezt jogszerűtlen lépésnek ítélte meg. Demszky korábban magára haragította az MSZP-t, amiért a problémás BKV felügyeleti jogait Horváthra ruházta. A két helyettes most megpróbálja betemetni a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíción belül keletkezett árkot. Jövedelmüket pedig mostantól a krízisalapnak utalják át.
Vágólapra másolva!

Ideiglenesen visszaadta minden, a főpolgármestertől kapott hatáskörét Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes pénteken Demszky Gábor főpolgármesternek - erről levélben tájékoztatta a két politikus a főpolgármestert. Hagyó és Horváth azt is közölte a főpolgármesterrel, hogy a koalíciós megegyezésig a teljes jövedelmüket átutalják a kormány által létrehozott krízisalapba.

Az MSZP budapesti elnöksége pénteken megtárgyalta azt a helyzetet, ami Demszky a BKV felügyeletével kapcsolatos egyoldalú döntése miatt alakult ki. Hagyó Miklós a hét közepén mondott le a BKV felügyeletéről a cég sorozatos végkielégítési botrányai miatt. Ezután Demszky Gábor - a szocialisták megkérdezése nélkül - Horváth Csabát bízta a problémákkal küzdő közlekedési cég felügyeletével (erről bővebben itt olvashat).

Az elnökség szerint a nézetkülönbségeket csak a fővárosi koalíciós egyeztető tanácsban, konszenzussal lehet rendezni - olvasható a levélben. Hagyó és Horváth ugyanakkor hozzátette: az MSZP budapesti elnöksége továbbra is támogatja a koalíciós többség fenntartását és a kormánnyal való megegyezést. Meggyőződésük, hogy ebben akkor lesznek eredményesek, ha a két párt megegyezik és azonos állásponton lesz. Mint írják, ezután is készen állnak arra, hogy teljes tudásukkal tovább dolgozzanak Budapestért, folytassák a megkezdett fejlesztéseket, és a ciklus hátralévő részében megvalósítsák azt a programjukat, amelyre 2006-ban felhatalmazást kaptak a választóktól.

Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője csütörtökön az MSZP-SZDSZ-koalíció jövője szempontjából súlyos, rendkívül egyoldalú, barátságtalan lépésnek értékelte, hogy Demszky Horváth Csabára bízta a BKV felügyeletét. Közölte azt is, hogy a kialakult helyzetet az MSZP fővárosi és országos vezető testületei elé tárják. Steiner szerint a főpolgármester egyoldalú döntésének az is a következménye lehet, hogy a szocialisták komolyan elgondolkodnak a koalíció fenntartásán.