A rendőrökön csattant a homofób düh

Vágólapra másolva!
Pár száz, a rendőröket dobáló, a melegeket pocskondiázó tüntető kísérte a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette megtartott szombati melegfelvonulást. Látványos rendbontás nem volt, de így is több mint harminc embert előállítottak. A menet egyik résztvevője azt mondta, rossz érzés, hogy szélsőségesek miatt rácsok között kell vonulnia, de annak örül, hogy a melegek nem hagyták, hogy rájuk ijesszenek. A több mint ezer fős tömegben sok ismert ember volt, többen pedig nem is azért jöttek, mert melegek, hanem azért, hogy kifejezzék együttérzésüket.
Vágólapra másolva!

Hatalmas rendőri készültség mellett, kisebb rendzavarásokkal ért véget a melegfelvonulás szombaton. A Hősök terétől az Erzsébet térre tartó menet útvonala mentén minden utcát és mellék utcát lezártak, az Andrássy utat, a Hősök terét és a Deák teret kordonokkal vették körül, a meneten csak ellenőrzés után lehetett követni. A szigorú biztonsági intézkedéseket azért vezették be, mert tavaly szélsőségesek megdobálták a menet résztvevőit (erről részletesen itt olvashat).

A menet megindulása előtt az ILGA-Europe európai meleg ernyőszervezet képviselői beszéltek azt mondták: a rendszerváltás után Magyarország sokáig modell volt melegekkel szembeni bánásmódot tekintve. Ez az utóbbi időben megváltozott, nem csak itthon, de egész Közép-Európában is, többen nyíltan megkérdőjelezik a gyülekezéshez való jogot és ki tudja, melyik másik szabadságjogot kezdik még ki.

A felvonuláson több mint ezren vettek részt. A felvonulás egyik, 60 év körüli résztvevője az [origo] tudósítójának azt mondta: örül, hogy ennyien eljöttek, mert szerinte "most sokkal nagyobb a tét", mint korábban, meg kellett mutatni, hogy "nem félünk a neonáciktól". Egyedül azon sajnálkozott, hogy szigorú biztonsági intézkedések közepette lehetett csak megtartani a rendezvényt.

A felvonuláson megjelent több ismert ember is. Ott volt például Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és felesége, akik testőreikkel az Oktogonig kísérték a menetet, majd a lezárt földalatti felé távoztak. Megjelent Eörsi Mátyás jelenlegi és Bauer Tamás korábbi SZDSZ-es képviselő. Egy jogvédő szervezet munkatársa Sólyom László képét vitte magával, mint mondta azért, hogy ő is ott legyen.

Sok szimpatizáns is volt a felvonuláson. Egy osztrák csoport az [origo]-nak azt mondta, két busszal jöttek, nem melegek, hanem antifasiszták és azért érkeztek, mert megdöbbentőnek találták a tavalyi támadást.

A menetet pár száz szélsőséges tiltakozó kísérte idén is, de nem fértek a felvonulók közelébe a szigorú rendőri intézkedés miatt. Folyamatosan a vonulókat és a rendőröket szidták. Párszor összecsaptak a rendőrökkel, illetve sörösüvegekkel és tojásokkal dobálták őket. Egy helyen könnygázzal oszlatták a rendőrök a tiltakozókat, de komolyabb rendbontás nem volt. Több embert előállítottak a rendzavarás miatt (a rendőrség szombaton azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy este 7-ig 32 ellentüntetőt állítottak elő).

Percről percre

17.31 - Eddig kb. 20 embert állítottak elő

A rendőrség szerint hat embert a következők miatt állítottak elő: két férfit igazolás végett, egy férfit azért, mert 8 centiméternél hosszabb pengehosszúságú kés volt nála, egy férfit garázdaság miatt és egy férfit azért, mert ellenszegült a rendőri intézkedésnek. Egy olyan embert is előállítottak, aki arról tett bejelentést a BRFK központi ügyeletén, hogy bombát helyezett el a Hősök tere - Andrássy út vonalán. Őt a kerületi járőrök egy telefonfülkénél fogták el.

A Városháza parkban is több embert előállítottak a "tömeg ellenséges fellépése miatt" - áll a rendőrség honlapján. A Rákóczi úton egy, az Astoria felől érkező csoport megrongált egy parkoló rendőrautót, az autó ablakát betörték. A rendőrök üldözőbe vették őket, és összesesen 11 embert fogtak el és állítottak elő. Korábban két embert állított elő a rendőrség: egyiküket azért, mert közbiztonságra különösen veszélyes vadász csúzlit tartott magánál, a másikat eltűnés miatt körözték.

17.28 - A Corvinnál még figyelnek a redőrök

Tudósítóink szerint a rendőrök és a melegfelvonulás ellen tiltakozók többsége is szétszéledt. A Corvin áruház közelében csoportosul kisebb rendőri erő, mivel este itt tartják a Budapest Pride rendezvénysorozat záróbuliját.

17.23 - Számolják az előállítottatak

A rendőrség az [origo]-nak azt mondta, hogy a Rákóczi útnál 11 embert állítottak elő, akik egy rendőrautóra támadtak. Pontosabb számokat nem tudtak mondani, hozzátéve, hogy még tart az előállítottak összeszámolása.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az ellentüntetőkről készült képekért kattintson a fotóra!

17.15 - Már csak magukkal szórakoznak a szélsőségesek

A Rákóczi úton megindult a forgalom, már csak a Múzeum körútnál vannak rendőrök és kisebb csoportokban állnak még tüntetők. Ők azzal szórakoznak, hogy rákiabálnak a román rendszámú kocsikra és beszóltak egy turista busz színesbőrű utasának is.

17.11 - A mentősöknek nem volt dolguk

A melegfelvonulás résztvevői közül senkit sem kellett ellátniuk a rendezvényt biztosító Főnix Mentőszolgálat munkatársainak - mondta a Független Hírügynökségnek Siklósi Gábor mentésvezető. A menet alatt mindössze egy 11 éves kislányt vizsgáltak meg hasi panaszai miatt. A gyerek édesapjával nézőként érkezett a parádéra. Ezen kívül a Deák téren egy 50 év körüli férfit szállítottak el, aki elesett és lábsérülésekre panaszkodott. (FH)

17.06 - Kimenekítettek valakit

Egy arcát pólójával eltakaró embert álltak körbe majd menekítettek ki egy mikrobuszhoz az Astoriához közel a tiltakozók közeléből a rendőrök - jelentette tudósítónk. Feltehetően a rendőrség beépített embere volt a tiltakozók között, mert közben többen azt kiabálták, "besúgó", "spicli".

17.00 - Összeverődtek az Astoriánál

A rendőrök levonultak a Deák tér környékéről, de a Károly körúton elkaptak egy embert, aki megbilincselve ül a falnál. Kisebb csoport verődött össze és kezdett ordibálni az Astoriához közel a rendőrökkel, mire befordult a sarkon több rendőrségi kisbusz. A buszokból kiszálló rendőrök próbálják szétoszlatni a csoportosulást.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=daei90BNDwNAMLxO

Az [origo] videója a melegfelvonulásról

16.38 - Bontják a kordonokat

A Deák téren már bontják a kordonokat a rendőrök, a rendőrsorfal a Madách térig nyomult előre és 200-250, kisebb-nagyobb csoportra szakadt tiltakozóval és bámészkodóval néznek farkasszemet. A Deákra kezdenek visszatérni a turisták, akik tudósítónktól érdeklődtek, hogy mi folyik itt.

16.36 - Még számol a rendőrség

A BRFK sajtóügyeletese egyelőre nem kívánta megmondani, hány embert állítottak elő a melegfelvonulást megzavarni próbálók közül, de biztos, hogy többen vannak, mert az ügyeletes szerint most összesítik az információkat.

16.29 - Elvittek három embert

Megpróbálják kiszorítani a tiltakozókat a Deák tér környékéről a rendőrök. Legalább három embert kiemeltek a rendőrök a Városháza térnél a tiltakozók közül - jelentette tudósítónk, az MTI két előállításról tud. A tiltakozók nem adják fel, továbbra is dobálják a rendőröket. Tudósítónk sörösüvegeket és tojásokat láttak a rendőrök felé repülni, az MTI csúzlival lövöldöző embereket is látott.

16.21 - "Menjenek fel a járdára"

Véget ért a melegfelvonulás, a menet résztvevői tudósítónk szerint eltűntek, elvonultak a Deák téri metróállomás felé. A rendőrök hangosbemondón szólították fel a környéken kisebb csoportokban gyülekező tiltakozókat, hogy "Hölgyeim és uraim, menjenek fel a járdára!"

Az MTI szerint a metró aluljárójában a rendőrök teljes védőfelszerelésben és kutyákkal vigyázzák a távozók biztonságát. A BKV fődiszpécsere azt mondta az MTI-nek, hogy a melegfelvonulás résztvevőit engedik le a Deák téri metróállomásra, ahonnan külön metrószerelvények szállítják el őket. A menetrend szerint közlekedő metrószerelvények nem állnak meg a Deák téren.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az ellentüntetőkről készült képekért kattintson a fotóra!

16.13 - Volt horogkereszt is

"Hess, Hess, Rudolf Hess" - a náci politikust idéző kiabálással köszöntötte egymást két tiltakozó, majd kivillantották horogkeresztes pólójukat.

16.12 - Volt egy kis könnygáz

A helyszín elhagyására szólították fel a rendőrök azt a 250-300 embert, aki a Károly körúton, a Városháza parkban gyűlt össze, hogy tiltakozzon a melegfelvonulás ellen. A rendzavarók között többen sállal takarták el arcukat. A helyszínen 600-700 rendőr tartózkodik, akik gázálarcot és sisakot viselnek. Nem sokkal korábban a rendzavarók egy csoportja rátámadt az egyik rendőrre. A támadókat a többi rendőr gumibotokkal és könnygázzal oszlatta szét. (MTI)

16.11 - Csendes patthelyzet

Hatalmas rendőri készültség van a Deák téren, tudosítónk szerint sok száz rendőr van a téren. A tiltakozók a Városháza tér környékén vannak, de szétszóródtak, és már nem is dobálják a rendőröket. Tudósítónk szerint "csendes patthelyzet van némi anyázással".

16.03 - Elesett a rendőr, rátámadtak

Rátámadtak a rendőrökre a meleg méltóság menetét megzavarni próbálók a Károly körúton, a Városház parknál. A parkban mintegy 500 rendzavaró gyűlt össze, amikor a velük szemben álló rohamrendőrök egyike elesett, a tömegből többen rátámadtak a földre került emberre. A rendőrök gumibotokkal, könnygázzal szálltak szembe a támadókkal, majd az Astoria irányába kezdték kiszorítani a tömeget. A rendzavarók kövekkel és üvegekkel dobálják a rendőröket. (MTI)

16.01 - Gyújtogatás a zsinagógánál

Az Astoria felé szorított tiltakozók közül pár tucat bement a Dohány utcába, letépkedtek pár reklámot a kerítésről és meggyújtották a nádkerítést. Közben többen azt kiabálták: "mocskos zsidók".

15.57 - Az Astoria felé nyomulnak a rendőrök

Tudósítónk szerint több száz rohamrendőr szorította az Astoria irányába a tiltakozókat a Deák térről.

Fotó: Ránki Dániel [origo]
Az ellentüntetésről készült képeinkért kattintson a fotóra!

15.55 - Felmorzsolják őket

A Deák téren tartózkodó tudósítónk szerint egy rendőr azt magyarázta a többieknek, hogy ketté választják a melegfelvonulásra érkezett tiltakozókat, így felmorzsolhatják őket.

15.53 - Megdobálták a rendőröket

A Deák téren, az evangélikus templommal egy vonalban a rendőrök megpróbálták leválasztani a kordonról a tiltakozókat, mire azok megdobálták a rendőröket. Tudósítónk szerint lökdösődés alakult ki, két embert kiemeltek a tömegből.

15.48 - Ledöntötték a kordont

A Teréz körút és az Aradi utca találkozásánál mintegy 250-300 rendzavaró ledöntötte a budapesti melegfelvonulás biztosítására felállított kordont, de a rendőrök gyorsan visszaállították. A menetet megzavarni próbálók sörösdobozokkal, kóláspalackokkal dobálták meg és szidalmazták a rendőröket. (MTI)

15.45 - Megvannak a svédek

A Vörösmarty téren nagyobb csapat svéd szurkoló énekel, ők valószínűleg az esti meccsre jöttek (részletek itt).

15.43 - Ordítanak a Deák téren

A menet a József Attila utcában jár. A Deák téren álló tiltakozók ordítva szidják a felvonulás résztvevőit, előttük sok rohamrendőr áll, de tudosítónk szerint már mögöttük is felsorakoztak a rendőrök.

Forrás: MTI
Igazoltatás az Erzsébet téren - több képért az ellentüntetőkről kattintson a fotóra!

15.34 - Csúzli és verekedés

A főváros területén elrendelt fokozott ellenőrzés során eddig két embert állított elő a rendőrség - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton. Az egyik embert azért állították elő, mert közbiztonságra különösen veszélyes eszközt, vadászcsúzlit tartott magánál, a másik személy pedig eltűnés miatt körözés hatálya alatt állt. Nem sokkal 14 óra előtt egy 20 fős csoport gyülekezett az Anker köznél, ahol szóváltásba keveredtek egy angol állampolgárral, majd megütötték. A rendőrök megfékezték a verekedést. (MTI)

15.33 - Győztek volna a szélsőségesek

Tudósítónk beszélt két felvonuló lánnyal. Azt mondták, hogy ha idén nem rendezték volna meg a menetet vagy kevesen jöttek volna el, azzal elismerték volna, hogy győztek a szélsőségesek.

15.32 - Turisták integetnek

A menet elhagyta az Oktogont. Az Operánál turisták integettek a felvonulóknak, a menetelők viszonozták a gesztust. Néhányan ablakokból üdvözlik a felvonulókat.

15.24 - Gyurcsány kiszállt

Gyurcsány Ferenc az Oktogonnál felesége és testőreik kíséretében elhagyta a menetet a földalatti Mexikói út irányába tartó megállója felé. A megálló le volt zárva.

15.19 - Nekiment a kordonnak

Az Oktogonnál tart a menet, az Aradi utcánál pár tucat tiltakozó és sok bámészkodó áll, sokan sípolnak és többen a melegeket szidják. Valaki nekiesett a kordonnak, szerette volna megbontani, de a rendőrök nem hagyták.

15.11 - Sólyom is ott van - képen

Földes Ádám, a TASZ jogvédő szervezet korábbi és a Transparency International jelenlegi munkatársa egy Sólyom László köztársasági elnököt ábrázoló képpel volnal. Azt mondta azért, hogy Sólyom is ott legyen. (Sólyom és a melegek viszonyáról itt olvashat bővebben.)

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézzen még több képet a felvonulásról - kattintson a fotóra!

15.08 - Ria-ria-hungária

A Deák téri villamosvégállomásnál rendőrsorfal áll. A környéken 50-100 tiltakozó áll elszórva. Többször felcsendült a "Ria-ria-hungária", a "szebb jövőt!" és a "mocskos buzik" skandálás. A rendőrségi kordon messze benyúlik a Deák térre, így a tiltakozók valószínűleg lemaradnak az Erzsébet térre tartó menetről.

15.00 - Nem kísérik a menetet

Tudósítónk szerint a menet útvonala mentén nem nagyon vannak ellentüntetők, a környező, kordonnal lezárt utcákban nincsenek tiltakozók.

14.53 - "Sokkal nagyobb a tét"

Egy 60 év körüli felvonuló azt mondta, nagyon elégedett, hogy ennyien eljöttek (tudósítónk szerint a tüntetők több mint ezren lehetnek). "Most sokkal nagyobb a tét" - utalat a tavalyi, az ellentüntetők támadása miatt botrányba fulladt felvonulásra, szerinte meg kell mutatni, hogy a melegek nem félnek a neonáciktól. A rendőri biztosításról azt mondta, nem az igazi kordonok között vonulni.

14.46 - Valaha példa értékű volt

A melegfelvonulás előtt az európai melegszervezetek két képviselője tartott beszédet. Azt mondták, Magyarország valamikor példa értékű hely volt a mozgalom számára, de az utóbbi években olyan folyamatok indultak be nálunk és egész Kelet-Európában, amelyek megkérdőjelezik az eddig elért eredményeket és veszélyesek.

14.35 - Elkezdődött

Tudósítónk szerint nem sokkal fél három után elkezdődtek a beszédek. A menetet egy kamion vezeti, amelyen elektronikus zene szól. A felvonulás résztvevőit rendőrök veszik körül minden oldalról.

Fotó: Ránki Dániel [origo]
Nézzen még több képet a felvonulásról - kattintson a fotóra!

Előzmények

Szombaton tartják a Meleg Méltóság Menetét az Andrássy úton. A szervezők azt az ígéretet kapták a rendőröktől, hogy a résztvevők biztonságát garantálják, az utat a párhuzamos utcáknál lezárják, olyan távolságban, hogy a menet résztvevőit ne lehessen megdobálni. A menet délután kettőkor indul a Felvonulási térről és az Erzsébet térre tart.

Az Andrássy utat, a Városligeti fasort, a Hősök terét és a Műcsarnokot kordonokkal zárták le a délutáni melegfelvonulás miatt, a forgalomkorlátozások miatt sűrű a forgalom. Az MTI szerint 325 autót szállítottak el az Andrássy út lezárt részéről. A környéken nagy a rendőri készültség, a Hőrök terén pár méterenként sorakoznak rohamrendőrök. Az Andrássy út bejáratához buszokkal és csapatszállító kocsikkal több száz rendőr érkezett tudósítónk szerint, a Városligetben egy vízágyu és egy könnygázgránátvető terepjáró várakozik. A terület felett rendőrhelikopter kőröz.

Sok a szimpatizáns

Tudósítónk beszélt két osztrák fiatallal, akik elmondták, két busz érkezett Ausztriából. Ők nem melegek, hanem antifasiszták, akik hallották, hogy mi történt tavaly, ezért érezték fontosnak, hogy eljöjjenek. A helyszínen antifasiszta jelszavakat skandálnak. Az osztrákok tudósítónk szerint egy kb. 60 méter hosszú széles, szivárvány színű szalagot hoztak magukkal.

A felvonulók között ott van Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és felesége is. A felvonuláson megjelent Steiner Kristóf műsorvezető és Bauer Tamás egykori szabad demokrata országgyűlési képviselő is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézzen még több képet a felvonulásról - kattintson a fotóra!

Szigorú beengedés, pár hangoskodó

A menetre érkezők egyelőre pár százan lehetnek, ők a Dózsa György út mentén állnak. Negyed 2-kor rendőrségi hangosbemondón jelezték, hogy hamarosan kezdik a beengedést a lezárt területre. Aki a meneten részt akar venni, azokat egyenként ellenőrzik, a táskákat is átvizsgálják. A menetre várakozók közé vegyült néhány tiltakozó is, egy nő fennhangon pocskondiázza a homoszexuálisokat. Néhány embert igazoltattak a Dózsa György úton.

Az Alkotmány utcánál, a Kossuth térrel szemben egy autó melletti hangszórókból nemzeti rock dübörög. Három férfi áll a hangszóróknál, rendőrök felügyelik őket - jelentette az [origo] tudósítója.

Lezárták az Andrássy utat

A rendőrség fokozott ellenőrzést rendelt el szombat reggel 6 órától vasárnap reggel 6-ig az V., VI., VIII. és XIV. kerületben, hogy megelőzzék, illetve megakadályozzák a közbiztonságot veszélyeztető cselekményeket.

Az ellenőrzések részben azokat a kerületeket érintik, amelyeket a Meleg Méltóság Menete is érint. A rendőrség igazoltathat, átvizsgálhatja a ruházatot, járművüket, lefoglalhatja a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat, illetve megtilthatja azoknak a rendezvények, események helyszínére való bevitelét.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézzen képeket a felvonulás előkészületeiről a képre kattintva!

A szombati vonulás miatt, délelőtt 11 órától lezárták az Andrássy utat, valamint az Erzsébet tér és a Hősök tere környékét. A 4-6-os villamosok 11 óra és előreláthatóan délután két óra között a Moszkva tér és a Nyugati pályaudvar, illetve a dél-budai végállomások és a Blaha Lujza tér között járnak.

Ezután másfél órán át a Moszkva tér és a Nyugati pályaudvar között pótlóbuszok közlekednek majd a villamosok helyett. Várhatóan fél 4-től az Oktogonnál, a Nagymező utcánál és az Izabella utcánál már átengedik a BKV járműveit, de a lekordonozott területen le és felszállni nem lehet 5 óráig: a 4-6-os villamosok az Oktogonnál és az érintett trolibuszok az Andrássy útnál nem állhatnak meg.

A mentők a rendőrökhöz hasonló testpáncéllal felszerelve biztosítják a menetet.

Az ellentüntetők tavaly tojással és üvegekkel dobálták meg a felvonulókat, illetve rátámadtak a rendőrökre is. Az összecsapásokban 12 rendőr megsérült, 57 embert pedig előállítottak, köztük olyanokat, akiknél savakat tartalmazó üvegeket és gyúlékony anyagot tartalmazó palackokat találtak. A felvonulás résztvevőit végül a kisföldalattival kellett kimenekíteni az '56-osok teréről. Egy uniós országban ez megengedhetetlen - mondta Steigler Sándor, a rendezvény szervezője.

Ne sértsenek közízlést

A rendőrség idén arra kérte a szervezőket, figyeljenek arra, hogy "a menetben résztvevők tartózkodjanak minden olyan magatartástól, amely alkalmas lehet a közízlés megsértésére". Ha mégis ilyen történik, a rendőrök először a szervezőket fogják megkérni, hogy avatkozzanak közbe, és "intézkedjenek az általánosan elfogadottól eltérő magatartás abbahagyására".

A szervezők szerint ez a kérdés értelmezhetetlen, mert a közízlés fogalmát nem szabályozza törvény, ezért nem lehet tudni, mire gondol a rendőrség.