Vágólapra másolva!
Számos hibát követett el a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a romák elleni támadások ügyében - jelentette be Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszter kedden. Az NBH-nál lefolytatott belső vizsgálat szerint a hivatal nem volt elég alapos, lassan kapcsolt, és ezeken a hibákon is múlott, hogy nem került korábban a hivatal látókörébe a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja.
Vágólapra másolva!

A Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) komoly hibákat követtek el a romák elleni támadások felderítése során - mondta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága zárt ülése után Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter. Ficsor előzőleg majdnem öt órán keresztül beszélt a képviselők előtt "a sorozatgyilkosságok sajtóban megjelent nemzetbiztonsági összefüggéseinek hátteréről".

A miniszter szerint az NBH Hajdú-Bihar megyei kirendeltsége 2008 első felében javaslatot tett olyan ellenőrzések kiterjesztésére, amelyekhez bírói engedélyre volt szükség, de az NBH jogi osztálya azt állapította meg, hogy a kirendeltség kérelme nem megfelelően indokolt. Ficsor szerint ez a döntés akkor helyes volt, de ma már látszik, hogy itt van egy "rendszerhiba". Ennek kijavítására a főigazgató megteszi a szükséges lépéseket - ígérte a miniszter. Ficsor szerint hibázott a megyei kirendeltségen az a műveleti tiszt is, aki nem járt el kellő alapossággal. Ellene a főigazgató fegyelmi eljárást indított.

A harmadik hiba Ficsor szerint az volt, hogy 2008 második és 2009 első felében az NBH több alkalommal is adott információt a rendőrségnek potenciális elkövetőkről, közéjük azonban nem került be az augusztusban a cigányok sérelmére elkövetett támadássorozattal három másik férfival együtt meggyanúsított K. István neve. Az NBH-nál lefolytatott belső vizsgálat alapján az adatok alaposabb elemzésével képbe kerülhetett volna K. István. A mulasztás miatt több vezetőt is leváltását is kezdeményezték a hivatalnál.

A vizsgálat szerint az NBH eljárása helyenként lassú volt, és hiányos volt a koordináció az egyes részlegek, illetve a központ és a kirendeltség között. Ennek kijavítására a főigazgató megkezdte a belső szabályok módosítását - közölte Ficsor.

A bizottsági ülés után kiosztott tájékoztató szerint az interneten augusztus végén közzétett háromoldalas irat nem az NBH-ban készült hivatalos dokumentum, de több ponton is azonosságot mutat a hivatalban keletkezett iratokkal, amelyek államtitkot képeznek. Ezért az NBH államtitoksértés miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

A bizottság keddi ülésén úgy határozott, hogy saját hatáskörében újabb vizsgálatot folytat arról, hogy az NBH, a szakszolgálatok, illetve a rendőrség együttműködése megfelelő volt-e - mondta Gulyás József, a bizottság SZDSZ-es tagja, akinek az újabb vizsgálatra vonatkozó javaslatát a fideszes és KDNP-s képviselők támogatásával, a szocialisták nem szavazata ellenére fogadták el.

A vizsgálatra a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény ad lehetőséget a testületnek. Egy ilyen vizsgálat során a bizottság betekinthet a nemzetbiztosnági szolgálatok nyilvántartásába, és meghallgathatja a szolgálatok munkatársait is. Ilyen vizsgálat a rendszerváltás óta még nem volt - mondta az [origo]-nak Gulyás.

Demeter Ervin, a bizottság fideszes tagja az ülés után újságíróknak azt mondta, hogy a gyilkosságsorozat részben vagy egészében megelőzhető lett volna, ha a titkosszolgálatok hatékonyabban látják el a feladatukat. Bár az elmúlt években az NBH komoly erőket fordított az úgynevezett szélsőséges csoportok megfigyelésére, ez nem volt elegendő ahhoz, hogy a valóban veszélyes elemeket is kiszűrje - mondta Demeter. Az elkövetők Demeter szerint köthetők szélsőséges csoportokhoz, sok jel mutat arra, hogy nem elszigetelten tevékenykedő emberek. A további vizsgálatoknak a képviselő szerint fel kell tárnia a gyanúsítottak motivációit és esetleges pénzügyi, logisztikai támogatóit.

Demeter kijelentésére reagálva Ficsor Ádám azt mondta: "kifejezetten nem állítja", hogy más eredménye lett volna a nyomozásnak, hogyha az NBH vizsgálata által feltárt hibákat nem követik el.