Utánanéz a netre felkerült iratoknak a nemzetbiztonsági bizottság

Vágólapra másolva!
Ficsor Ádám titkosszolgálatokat felügyelő miniszter keddre összehívta a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülését. A zárt ajtók mögötti megbeszélésen a bizottság "tájékoztatást hallgat meg" arról az írásos anyagról, amely augusztus végén került fel az internetre. Az anyag lényege, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal már ismerte, sőt figyelte a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjét, de egy idő után felhagytak a megfigyelésével.
Vágólapra másolva!

"A sorozatgyilkosságok sajtóban megjelent nemzetbiztonsági összefüggéseinek hátteréről" szóló tájékoztatást hallgat meg ma az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága, a délben kezdődő zárt ülésnek ez az egyetlen napirendi pontja.

A bizottság összehívását Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter kezdeményezte, hogy tájékoztatást adjon a romagyilkosságokkal összefüggésben készült, a világhálóra került - a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) állítólagos szerepéről készült - írásos anyaggal kapcsolatban.

Az internetre augusztus 29-én került fel egy háromoldalas dokumentum, amely szerint a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjét már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok. Azonban amikor az fegyvervásárlásába kezdett, megszüntették a titkos adatgyűjtést. A másik gyanúsított pedig állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal "titkos kapcsolata" volt. A feljegyzés szerzője kemény kritikával illette Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) leköszönő főigazgatóját, majd feltette a kérdést: kinek, illetve kiknek állhatott érdekében a romák körében elkövetett gyilkosságsorozat.

Egy nappal korábban a Magyar Televízió (MTV) azt közölte, hogy a titkosszolgálat évekig figyelte a romagyilkosságok egyik gyanúsítottját. Az MTV Híradójának információi szerint a testvérpár egyik tagjának telefonbeszélgetéseit azért hallgatták le, mert közismert volt, hogy szélsőséges nézeteket vall. Beszámoltak arról is, hogy a gyanúsított megfigyelését két hónappal az első gyilkosság előtt befejezték.

A háromoldalas anyag miatt az NBH-nál belső vizsgálatot rendeltek el. A tárca nélküli minisztert segítő Nemzetbiztonsági Iroda (NBI) augusztus 31-én pedig közleményt adott ki: e szerint nem dokumentum, hanem az NBH belső információiból, valamint a cikk szerzőjének ezekből levont következtetéseiből álló összeollózás az anyag. Ficsor Ádám szakminiszter pedig a részletekre is kiterjedő elemzés elkészültével kész ismertetni annak megállapításait a Nemzetbiztonsági Bizottsággal, amelynek összehívását kéri.

Mint az NBI tudatta, a miniszter utasítására külön értékelik, hogy milyen szerepük volt a szolgálatoknak ezen ügy felderítésében, és tekintetbe veszik azt, hogy az azóta letartóztatott feltételezett elkövetők egyike szélsőséges szervezetben vett részt, és ezért korábban huzamosabb ideig az NBH látókörében volt. Az NBH ebben az ügyben külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtést addig folytatott, ameddig annak törvényi feltételei fennálltak - tették hozzá.

Bajnai Gordon miniszterelnök az MTI-nek adott, csütörtökön megjelent interjújában azt mondta, azt kérte Ficsor Ádámtól, hogy az NBH újonnan megbízott vezetője vizsgáltassa ki, mekkora a valóságtartalma az anyagnak, történt-e mulasztás 2008-ban, és ha igen, akkor állapítsa meg a személyes felelősséget is.