Visszazárta az autókat a kódlopóval dolgozó banda

Vágólapra másolva!
Az egész országban tört fel autókat az a bűnbanda, amely speciális haditechnikai készülékkel nyitotta ki a kocsikat. A szerkezet megjegyezte a központi zár frekvenciáját, így a tolvajok kedvükre nyithatták-csukhatták a kiszemelt autót.
Vágólapra másolva!

Egy úgynevezett rádiós kódlopó berendezéssel nyitott ki a kocsikat egy hétfős bűnbanda. A tolvajok a gyanú szerint február óta 120 autót törtek fel az országban - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Halmosi Zsolt, Vas megyei rendőrfőkapitány. A bandát még július 1-én fogták el, de a rendőrök csak most számoltak be az esetről.

Az eddigi adatok szerint a banda 10 millió forint értékben lopott laptopokat, telefonokat, GPS-eket és készpénzt autókból az egész ország területén. A bűnözői csoport rendelkezett egy olyan speciális készülékkel, amely rááll az autók központi zárjának frekvenciájára, és amikor a tulajdonos bezárja kocsiját, akkor ellopja annak kódját. Így a tolvajok anélkül tudták az autókat kinyitni, hogy kárt okoztak volna. Sőt miután loptak a kiszemelt autóból, vissza is zárták a kocsit, így a tulajdonos sok esetben csak később vette észre a tolvajlást.

A banda főleg bevásárlóközpontok környékén dolgozott, és kifejezetten keresték a céges autókat azt remélve, hogy azokban több értéket találnak. Egy esetben 58 mobiltelefont és egy laptopot zsákmányoltak, egy másik esetben pedig 780 ezer forint készpénzt vittek el.

A rádiós kódlopó berendezés haditechnikai eszköznek minősül. Magyarországon nem kapható, nem szabad sem behozni az országba, sem birtokolni. A nyomozók szerint egy uniós országból csempészték be az 1 millió forint értékű eszközt.

A banda elfogása előtt a rendőrök három napig figyelték őket, amikor július 1-én tetten érték a gyanúsítottakat Szombathelyen. Mint Szekér Szabolcs, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság főnyomozója elmondta: a tolvajok azokban az autókban, amelyekben nem találtak értéket, egyszerűen visszazárták és így a tulajdonos olykor észre sem vette, hogy mi történt. Ez is lopási kísérletnek számít, így keresnek további sértetteket is. A kódlopó eszköz ráadásul károsítja a kocsik távirányító rendszerét, a javítás 80-100 ezer forintba kerül.

A hét gyanúsított közül három előzetes letartóztatásban van, egynél pedig lakhely elhagyási tilalmat rendeltek el, a többiek szabadlábon védekezhetnek. Három gyanúsított büntetett előéletű.