Vágólapra másolva!
Tíz hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy borsodi házaspárt, amiért a gyerekeik rendszeresen igazolatlanul hiányoztak az iskolából. A gyerekek a nagyszülőkhöz kerülnek, és a jövőben a helyi asszonyok fogják ellenőrizni, hogy nehogy elkószáljanak iskolába menet.
Vágólapra másolva!

Börtönbüntetésre ítéltek egy anyát és apát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókazán, mert a gyerekeik rendszeresen igazolatlanul hiányoztak az iskolából. A szülők a jövő héten vonulnak be a börtönbe 10 hónapra, hat gyereküket a nagyszülők vették gyámság alá.

A gyerekek minden reggel elindultak otthonról, de az iskolába már nem érkeztek meg - mondta el az édesanya a Független Hírügynökségnek szerdán. Három év alatt a családot többször figyelmeztették a hiányzások miatt, és pénzbüntetést is kiszabtak rájuk, de semmi sem változott.

Az iskola feljelentést tett a gyámügyi hivatalnál, és értesítette az önkormányzatot és a családvédelmi szolgálatot. Többször beszéltek a szülőkkel, de a gyerekek továbbra is igazolatlanul hiányoztak. Ekkor figyelmeztették őket és ötezer forintos pénzbírságot kaptak, majd mikor ez sem használt, az ügyészség, majd pedig a bíróság elé került az ügy, és kiszabták a tíz hónapos börtönbüntetést - mondta el Stefán László, Sajókaza polgármestere.

Az eset nem egyedi. Az előző tanévben a helyi általános iskolában több mint tizenkétezer igazolatlan órát halmozott föl összesen körülbelül 300 gyerek. A helyi asszonyok ezért egy vallási közösséggel együttműködve figyelő szolgálatot hoznak létre.

Az asszonyok elkísérik majd reggelente az iskolásokat, és ha egy gyerek ellóg, azonnal keresni kezdik és értesítik a szüleit, ha pedig szükséges, felveszik a kapcsolatot a szociális ellátórendszerrel.