Lopott fegyvereket használtak a cigányok támadói

Vágólapra másolva!
Egy korábbi rablásból származnak azok a fegyverek, amelyeket a cigányellenes támadások feltételezett elkövetői használhattak - mondta az MTV reggeli műsorában Bencze József országos rendőrfőkapitány. Azt még vizsgálják, hogy ők, maguk a gyanúsítottak lopták a puskákat, vagy vették valakitől.
Vágólapra másolva!

Egy korábbi bűncselekményből származó, lopott fegyverekkel követhették el a cigányok elleni támadásokat - mondta szerdán az MTV reggeli műsorában Bencze József országos rendőrfőkapitány. A gyanúsítottak esetleges támogatóira vonatkozó kérdésre Bencze azt válaszolta: "Nem kellett olyan nagy vagyoni háttér ahhoz, hogy mondjuk lopott fegyverekkel elkövessenek ilyen bűncselekményt."

"Az már látszik, hogy azok a fegyverek, amelyeket már részben beazonosítottunk, egy korábbi bűncselekményből származnak. Azt természetesen tisztázni kell, hogy maguk az elkövetők, a mostani gyanúsítottak, vagy pedig mások követték el a rablást" - mondta a főkapitány, aki megismételte, hogy a rendőrség teljesen biztos benne, a valódi elkövetőket fogta el.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által a nyomozás során elkövetett hibákról Bencze azt mondta, nem állíthatja egyértelműen, hogy azok nélkül hamarabb kapták volna el az elkövetőket, de az NBH információja "segíthette volna a nyomozást". Ficsor Ádám, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter kedden számolt be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt, ahol elismerte, hogy az NBH több hibát is vétett a nyomozás során - erről részletesen itt olvashat.

A főkapitány szerint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat komoly segítséget nyújtott a Nemzeti Nyomozó Irodának "a célszemélyek, célcsoportok ledolgozásában", illetve a feltételezett elkövetők elfogásának előkészítésében is. Az NBH is adott át ugyan információkat - Bencze szerint mintegy 2 tucatot -, de ezek közül egy sem vezetett a végül augusztus 20-án éjjel elfogott gyanúsítottakhoz.