Kártérítést fizettetne a tolvajokkal Draskovics

Vágólapra másolva!
Kártérítést kaphatnak a jövőben a meglopott emberek az elfogott tolvajoktól - áll a kormány új közbiztonsági programjában. A rendészeti miniszter tervei szerint a lefülelt tolvajoktól adó módjára szednék be a kártérítést, amit a sértetteknek adnának. A kormány a kártérítési rendszer mellett a településőrök finanszírozásától is jobb közbiztonságot vár.
Vágólapra másolva!

Az okozott kár megtérítésére fogja kötelezni az elfogott tolvajokat a kormány egy új jogszabály-módosítással - közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, ahol a Bajnai Gordon miniszterelnök által hétfőn bejelentett tízpontos, "Rend és biztonság" program részleteiről beszélt. A tervek szerint a kis értékű, tulajdon elleni szabálysértések elkövetőinek ezután nem csak büntetést, de kártérítést is kell majd fizetniük.

A miniszter szerint nagyon fontos, hogy ne csak megbűnhődjön az elkövető, de a sértettek visszakapják annak az árát, amivel őket "megrövidítették". Ha a lefülelt tolvaj nem hajlandó megfizetni az okozott kárt, azt adó módjára hajtja majd be az állam, és a pénzt így juttatják el majd a sértettnek. Draskovics hozzátette: a jövőben nem csak a kártérítést, de a szabálysértés miatt kiszabott bírságot is adó módjára kell behajtani, vagy szabadságvesztésre lehet átváltani.

A miniszter szerint súlyos, növekvő problémát jelent a vagyon elleni szabálysértések számának növekedése. Egy 1999-es törvény miatt a rendőrség most nem köteles felderíteni ezeket az ügyeket, helyette az elkövető lakóhelye szerint illetékes, megfelelő eszközökkel nem rendelkező jegyző feladata a szabálysértők felderítése és megbüntetése. (A 20 000 forintos érték alatti lopást a rendőrség a gyakorlatban nem bűncselekményként, hanem szabálysértésként kezeli.) Ezen a jövőben változtatni fognak, és már a kis értékű lopásoknál is lehet majd a rendőrséghez fordulni.

Nagyon fontos, hogy közelebb vigyék az emberekhez az állam által nyújtott biztonságot - mondta Draskovics, aki szerint ennek érdekében az állam támogatni fogja a településőrök hálózatának fejlesztését is. A kormány azt ajánlja az önkormányzatoknak, hogy a közterület-felügyelet megerősítésére vegyenek fel további embereket, akiknek a bérét a kormány átvállalja.

Azokon a településeken, ahol nincs közterület-felügyelet, az önkormányzatok alakíthatnak ilyet, vagy felvehetnek településőröket, a kormány pedig vállalja ezeknek az embereknek a felszerelési költségeit és bérét. Így lesz az önkormányzatoknak legalább egy olyan embere, aki egyenruhában, a jogszabályokat ismerve járja a település utcáit, ha bármi rendetlenséget tapasztal, felszólít annak abbahagyására, és ha ennek nem tesznek eleget, hatósághoz fordul - ígérte Draskovics.