Nem puhul a terézvárosi csendrendelet

Vágólapra másolva!
A terézvárosi képviselők leszavazták a szigorú kerületi csendrendeletet módosító javaslatokat. Verók István polgármester szerint nem szállnak rá a vendéglátó helyekre, és szeretnének tovább tárgyalni a vendéglátósok képviselőivel. Az egyik jelenlévő klubtulajdonos szerint most választhatnak: vagy azért mennek csődbe, mert beadják a derekukat vagy mert vállalják a jogkövetkezményeket.
Vágólapra másolva!

A terézvárosi képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén a képviselők többsége - több órás vita után - leszavazta a kerületi csendrendelet két módosító javaslatát, így a rendelet továbbra is változatlan formában szabályozza a kerületi szórakozóhelyek nyitvatartását. A rendelet értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva azok a terézvárosi klubok, éttermek és szórakozóhelyek, amelyek működéséhez nem járult hozzá legalább az épületben lakók kétharmada. Ha a szórakozóhelyek megszerzik a lakók kétharmadának támogatását, akkor éjjel 1-ig lehetnek nyitva.

Gyenge Zsolt független képviselő, a Jobbik tagja olyan rendeletmódosítást terjesztett be, amely a rendeletet hatályon kívül helyezné. A Kékesi Tibor MSZP-s képviselő korábban ígért és most beterjesztett módosítása a rendelet végrehajtásának felfüggesztéséről szól, illetve annak hatályba lépését 2009. november 1-re módosítja, de ez sem kapta meg a szükséges többséget.

Verók István terézvárosi polgármester a szavazás után az [origo]-nak azt mondta, hogy "érvényben marad a már elfogadott szigorú rendelet, de a vendéglátóegységek nagy része éjjel 1-ig nyitva maradhat". Verók mindössze egy olyan - meg nem nevezett - helyről tud, amelynek 10 órakor be kell zárnia.

"A tárgyalásokat mindenképp folytatni kell, hogy az mindenki számára elfogadható kompromisszumot hozzon: a lakóknak, vendéglőknek és az egyéb érdekvédelmi szervezeteknek is" - mondta a polgármester a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek képviselőivel folytatott egyeztetésről.

Verók állította, hogy a jegyző által a rendelet életbelépése után tartott szúrópróbák "nem razziák voltak, hanem ellenőrzések". Szerinte "azoknál az egységeknél tartottak ellenőrzéseket, ahonnan a legtöbb lakossági bejelentés érkezett". Mint mondta, az ellenőrzések továbbra is folytatódni fognak, aki nem zár be, az jogszabályt sért.

"Jogtisztelő állampolgárként megkerestük a döntéshozókat, hogy elérjük, hogy ezt a döntést megváltoztassák. Ezeknek a megállapodásoknak egyetlen elemét sem tartották be, egyedül Kékesi Tibor volt az, aki előterjesztette az általa vállalt javaslatot" - mondta a csütörtöki döntés után Róna András jogász, a kerületi üzemeltetőket tömörítő Vendéglátóipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke az [origo]-nak. "Számunkra most bebizonyosodott, hogy eddig ugyan partnerként kezeltük az önkormányzatot, valójában nem partner. Ezzel az önkormányzattal addig nem kívánunk tárgyalni, amíg a visszavonást meg nem teszi".

A 15 terézvárosi vendéglátóhelyet tömörítő Broadway Egyesület jogi képviselője, Koltay András ugyanakkor azt mondta, folytatni fogják a tárgyalásokat az önkormányzattal, noha az önkormányzat újabb tárgyalásokra vonatkozó ígéretét a "porhintés részének" tartják. A Broadway Egyesület szerdán egy beadványt juttatott el a képviselő-testülethez, amelyben javaslatokat tett arra, hogy mely területeken kész együttműködni az önkormányzattal annak érdekében, hogy zavartalanabbá tegye a terézvárosi lakók és a vendéglátóhelyek együttélését.

Az egyik terézvárosi klub, a Szilvuplé vezetője, Pápai Gábor azt mondta: továbbra is a régi nyitvatartás szerint, hajnali 3-4 óráig maradnak nyitva. Szerinte két dolog közül választhatnak: vagy beadják a derekukat, csöndben maradnak, és úgy mennek tönkre, vagy nem zárnak be, és vállalják a jogkövetkezményeket. "Mostantól azzal demonstrálunk, hogy minden jogi fenyegetettség ellenére normális üzemmódban tartanak nyitva az üzletek" - tette hozzá Róna.

Legközelebb október végén lesz testületi ülés, a rendelet addig életben marad. A helyi csendrendeletet még június 25-én módosította a VI. kerület. A rendelet majdnem 3000 üzletet érint a kerületben. Az új szabályozás ellen számtalanszor tiltakoztak a vendéglátók és a vendégek is. Egy alkalommal a Jókai téren koccintottak tüntetők a rendelet ellen, az életbe lépésnapján pedig este 10-kor leoltottak minden lámpát a tiltakozó éttermek.

Végül sikerült a vendéglátóhelyeknek és Terézvárosnak megegyezniük abban, hogy szeptember 10-ig türelmi időt vezetnek be, azaz a kerület nem szankcionálja a 10-kor be nem záró helyeket. Ezt azonban sok vendéglátós szerint megszegte a VI. kerület, miután Sajtos Csilla jegyző több más önkormányzati tisztviselővel razziákat tartott szeptember első napjaiban, és több helyet bezárattak éjszakára.