Vágólapra másolva!
A kormánytól kért ötmilliárd forintos rövid távú likviditási hitelt a BKV. Hosszú távon lehet, hogy 30 milliárd forintnál is több kell. Úgy tűnik, Kocsis István a helyén marad. A fideszes Tarlós István szerint a cég ezzel még nincs kisegítve, a hitel csak a politikai túlélést szolgálja.
Vágólapra másolva!

Ötmilliárd forintos rövid távú likviditási hitelt kért a főváros a BKV idei működtetésére a kormánytól - közölte csütörtökön Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes, miután Oszkó Péter pénzügyminiszterrel és Molnár Csaba kancelláriaminiszterrel találkozott. A kormány feltétele a bizalom és az átláthatóság helyreállítása volt, hogy olyan visszásságok ne fordulhassanak elő, mint amelyek az elmúlt hetekben kiderültek - mondta Horváth. Ennek megfelelően kívánják átalakítani a cég irányítási és az ellenőrzési rendszerét.

A fővárosi közlekedési cég felügyeletével múlt héten megbízott főpolgármester-helyettes szerint a megbeszélésen szó esett egy hosszú távú finanszírozási hitelről is, amelyet a BKV korszerűsítésére és fejlesztésére fordítanának. Ennek összege Horváth Csaba szerint nagyságrendileg 30 milliárd forint, illetve akkora összeg, amekkorára a BKV-nak szüksége van.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója korábban azt mondta, jövő év végéig 30 milliárd forintos pluszforrásra lesz szüksége a cégnek, hogy működését biztosítani tudja. A BKV felügyelőbizottságának egyik ülésén azonban Kocsis és Székely Gábor, a felügyelőbizottság elnöke arra utalt, hogy esetleg ez a 30 milliárd sem lesz elég.

Ha a BKV mégsem kapja meg a kért összeget, a kormányzat határozott szándéka, hogy partnerként együttműködjön, ezért is állított feltételeket, ezeket pedig a főváros és a BKV teljesíteni akarja - mondta Horváth. Szeptember 30-ig áttekintik a menedzserszerződéseket, október 30-ig elfogadják az új szabályzatokat, és novemberig elkészítik azt az új üzleti modellt, amely alapján a BKV hosszú távú jövőjét biztosítani lehet. Az üzleti tervet a BKV részéről Kocsis István készíti a következő időszakban - ez arra is utal, hogy Kocsis a vezérigazgatói poszton marad.

Nem támogatást ad a kormány a BKV-nak, a város csak arra kap lehetőséget, hogy újabb hitelt vegyen fel, ami a politikai túlélést szolgál - reagált a főpolgármester-helyettes bejelentésére Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Tarlós szerint ha a főváros és a BKV jelenlegi hitelei mellett még újabb kölcsönöket is felvesznek, akkor a városvezetés összességében 435 milliárd forint hiányt hagy maga után, ami a következő ciklusban okoz kezelhetetlen helyzet.