MR1: Rendszeres volt a 40 milliós végkielégítés a BKV-nál

Vágólapra másolva!
Több tucat BKV-dolgozó kapott 30-40 milliós végkielégítést az elmúlt években, de volt olyan is, aki 84 millióval távozott a cégtől - tudta meg a Magyar Rádió, amely állítása szerint megszerezte a cég belső ellenőrzése által készített összesítést. A milliós végkielégítésekkel járó menedzserszerződéseket a BKV eredetileg szeptember végén fogja közzétenni: a rádió által megszerzett jelentésben hatalmas fizetésekről és prémiumokról is szó van.
Vágólapra másolva!

70-80 millió forintos végkielégítéseket és 47 milliós bért is fizetett ki a BKV saját alkalmazottainak az elmúlt években - derül ki abból az összesítésből, amelyet a Magyar Rádió szerint a vállalat belső ellenőrzése készített. A BKV korábban azt ígérte, hogy csütörtökig listát készít az összes nagyobb végkielégítési ügyéről, és szeptember 30 után nyilvánosságra is hozza a nagyértékű szerződéseket. Az MR1 Kossuth Rádió viszont állítása szerint már most megszerezte az összesítést, és beszámolt a több 10 milliós végkielégítésekről.

Az MR1 birtokába került nyolcvanoldalas dokumentum 24 olyan volt BKV-dolgozó nevét és kifizetési listáját tartalmazza, akik korábban menedzserszerződést kötöttek a céggel, és ennek köszönhetően milliókat vehettek fel a távozásnál - olvasható a rádió honlapján. A legnagyobb végkielégítéseket jellemzően 2007-ben és 2008-ban fizette ki nekik a cég.

Az egyik legkirívóbb eset egy volt BKV-s gazdasági vezérigazgató keresete volt, aki másfél éves munkaviszonya alatt prémiumokkal és egyéb juttatásokkal 47,5 milliót keresett a BKV-nál, végkielégítésként pedig további 30 millióval távozott. 67,5 millió volt a 2007 év végén korengedményes nyugdíjjal távozó gazdasági vezérigazgató-helyettes végkielégítése, aki 35 évet dolgozott a cégnél: az ő végkielégítéséből 10 millió forint titoktartási pénzként járt - írja az MR1. Volt olyan munkavállaló is, aki 84 milliós végkielégítéssel távozott, de az összesítő dokumentum szerint őt a BKV 1972 óta alkalmazta.

A Magyar Rádió által megszerzett dokumentum szerint nem csak a menedzserszerződéssel alkalmazott vezetők kaptak nagy végkielégítést, a belső ellenőrzés listájára felkerült több tucat olyan vezetőnek a végkielégítése is, akinek nem volt ilyen egyedi szerződése. A menedzserszerződés nélküli vezetők közül sokan 30-40 milliós összeggel távoztak a cégtől, de egy munkaügyi főosztályvezető például 74,5 millió forint végkielégítést kapott 2007 őszén, harmincéves munkaviszony után. Az összegben 6 milliós titoktartási díj is szerepelt. Sok pénzt osztott ki a BKV a humánpolitikai főosztályon dolgozóknak is: a humánpolitikai főosztályvezető például 47 milliót kapott, amikor novemberben távozott a vállalattól.

A dokumentumban szó van a BKV jelenlegi vezetőinek kifizetéseiről is - írja az MR1. A mostani humánpolitikai igazgatóhelyettes valamivel több mint egymilliós alapbére mellett évente 8-9 milliót kap prémiumként, de jól keres a BKV kommunikációs vezetője is. A vezető, aki tavaly november közepén került a céghez, év végén már csaknem kétmillió forintos prémiumot vihetett haza, az idén pedig már több mint nyolcmillió forintot kapott - írja az MR1.

Az [origo] péntek este megkereste a BKV-t, hogy magyarázatot kapjon a kikerült anyagokra, a közlekedési vállalat azonban elzárkózott a válaszadástól. A sajtóügyeletes mindössze annyit közölt, hogy a Magyar Rádió által nyilvánosságra hozott dokumentumok nem nyilvánosak, személyes adatokat tartalmaznak, ezért azokkal kapcsolatban a BKV semmi további tájékoztatást nem kíván adni.

A BKV által indított belső vizsgálat a sajtóügyeletes szerint szeptember 30-ára készül el, a 2006 után kötött szakértői és tanácsadó szerződéseket pedig ezután hozzák nyilvánosságra. "A BKV az ügyben a továbbiakban is a törvényi előírásoknak megfelelően fog cselekedni" - közölték. A Magyar Rádió által közzétett fotókból a BKV egyelőre nem tudta eldönteni, hogy a rádióhoz pontosan milyen dokumentum került ki - tette hozzá a sajtóügyeletes.