"Nem szóltam, elviseltem"

Vágólapra másolva!
Bütyök, tyúkszem, kipállás, gombásodás - néhány panasz, amit kényelmetlen ruhák vagy cipők okozhatnak. Egy brit felmérés szerint a nők több mint harmada nem bánja, ha szorít a cipő, de cserébe divatossá és csinosabbá teszi az alakot. Egy ortopédorvos szerint a magyarok is könnyelműen kockáztatják egészségüket a vágyott szépségért.
Vágólapra másolva!

"Kényelmes?" "Dehogy!" - vágja rá a legalább tízcentis sarkú, csatos fehér cipőt viselő huszonéves lány a budapesti plázában. Nem azért hord magassarkút, mert annyira tetszene neki, ,mert alacsonynak tartja magát. A lábfájáson talpbetéttel próbál segíteni.

A plázában dolgozó hosztesznek munkaidőben nincs választása: neki kötelező az elegáns megjelenés, amihez hozzá tartozik a hegyes orrú, magas sarkú fekete cipő. Ha olyan a kedve, munkán kívül is tűsarkút húz, de olyan cipőt többé nem venne, amelyik kisebb mint a mérete. "Volt már rá példa, de nagyon megbántam: egészen bedagadt tőle a lábam". A kínzó cipőt nem is vette fel még egyszer, de ki azért nem dobta, elrakta a szekrénybe.

A fájdalom sem riasztaná el az áhított cipőtől azt az angolul beszélő külföldi fiatalembert, aki úgy jelent meg a bevásárlóközpontban, mintha skatulyából húzták volna ki: fehér ing, sötét nadrág, keskeny, hosszú orrú, csillogó fekete cipő. Habozás nélkül megvenne egy neki tetsző cipőt még akkor is, ha nem kapható az ő méretében.

Operációval a hegyes cipőért

Tízből négy nő vásárol a leárazásokon olyan cipőt, amelyikről eleve tudja, hogy nem illik a lábára - derült ki a brit pedikűrös szövetség egészségügyi felméréséből, amit a BBC ismertetett hétfőn. Kétezer embert kérdeztek meg, és arra jutottak, hogy a nők 37 százaléka hajlandó a lábát kényelmetlen cipőbe préselni, ha az cserébe divatos, és a férfiak 17 százaléka is elismerte, hogy olykor a divat kedvéért rossz méretű cipőt vesz.

Magyarországon sem jobb a helyzet annál, amit a brit felmérés mutat - mondta az [origo] által megkérdezett osztályvezető ortopédszakorvos. Szerinte a cipő ma itthon is jobbára divat- és kereskedelmi cikk, hiába lenne fontos része az egészségmegőrzésnek. "Hozzám leginkább olyanok jönnek, akiknek panaszuk van, nekik a divat általában már másodlagos. De így is kérték többen, hogy operáljam meg a lábukat csak azért, hogy fel tudjanak venni hegyes orrú cipőt. Ezt visszautasítottam."

Az orvos szerint nagy hiba a túlzottan magas sarok. A láb kialakítása olyan, hogy hátul viseli a testsúly kétharmadát, elöl az egyharmadát, túl magas saroknál viszont megborul ez az arány, hosszú távon tönkremegy a harántboltozat, deformálódik a láb. Vérkeringési zavar, bőrproblémák léphetnek fel azoknál, akik széles lábfejüket keskeny cipőbe szorítják.

A mesterséges talajon járó embereknek nem jó a túl lapos talpú cipő sem, mert így nincs, ami tartsa a lábukat - mondta az orvos. Szerinte abban is fölösleges reménykedni, hogy a vásárláskor még szorító cipő idővel kitágul, ehelyett hosszú távon bütykökre, bőrkeményedésre kell számítani. Igaz, hajlam is kell ahhoz, hogy a nem megfelelő cipő tönkretegye a lábat.

Férfiaknak egy-másfél centis sarkú, széles orrú cipőt tanácsol, amely követi a láb formáját. Nőknél négy centi a sarok ajánlott felső határa, az ideális sarokhossz két-három centi, a talp igazodjon a láb formájához, a saroknak legyen kérge, és tartson a cipő az elülső részen is. Szerinte minden munkakörhöz lehet találni kényelmes cipőt. "Mást ajánlok egy bolti eladónak és mást egy banki alkalmazottnak." Nem mindennapos viseletként, egy-egy alkalomra a magassarkú is belefér. "Ha valaki elmegy az Operába magas sarkúban, és mikor hazaér, lerúgja a lábáról; ez az esemény nem fogja tönkretenni a lábát."

A brit felmérésben megkérdezettek 80 százaléka mondta, hogy bütyöktől, tyúkszemtől, befelé növő körömtől szenved, de csak 40 százalékuk fordult szakemberhez panaszaival. Az [origo]-nak nyilatkozó lábgyógyász szerint pedig fájós lábbal legalább egyszer muszáj elmenni orvoshoz, nem szabad saját szakállra rögtön gyógyászati segédeszközt venni. Az egészséges ember lábát tönkreteheti például a fölösleges lúdtalpbetét, ráadásul lehet, hogy a fájdalom komolyabb bajra, például érszűkületre vagy cukorbetegségre figyelmeztet.

"Nem szóltam, elviseltem"

"Ha dolgozom, csak magassarkúban. Legtöbbször én viszem a sajátomat, de ha ők adják, szinte sosem jó: vagy nagyobb, vagy kisebb" - mesélte az [origo]-nak egy hobbiból modellkedő fiatal lány, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét. Legrosszabb élménye egy 12 centis magassarkúval volt, amely ráadásul kicsi is volt rá. "Kidudorodott belőle a lábam, de nem szóltam, elviseltem".

A modell szabadidejében is gyakran vesz fel magassarkút. Négy-öt óra mászkálás után kényelmetlen, de a szépségért megéri, összeszorítod a fogadat - mondta. Szerinte a trükk az, hogy nem szabad az ilyen cipőt levenni, mert utána már nem lehet visszavenni, a fájdalmat pedig a meleg vizes lábáztatás enyhíti. A modellnek munka közben nem csak cipőkkel akadtak problémái, hanem egy fűzővel is. "Csontos fűző volt, és annyira megszorították rajtam, hogy levegőt alig kaptam benne, egyenes háttal tudtam csak leülni. Majdnem elájultam".