Átnézné az MSZP a fővárosi cégvezetők szerződéseit

Vágólapra másolva!
Hat évre visszamenőleg az összes fővárosi cég vezetőségének a munkaszerződését átvizsgáltatná a fővárosi MSZP. A vizsgálatot az MSZP a BKV végkielégítési botrányával indokolja. A Fidesz szerint a szocialisták úgy tesznek, mintha ők harcolnának a saját maguk által kifizetett végkielégítések ellen.
Vágólapra másolva!

Hat évre visszamenőleg az összes fővárosi cég vezetőségének a munkaszerződéseit átvilágítaná a fővárosi MSZP - közölte vasárnap Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke és Steiner Pál, a fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője.

Az MSZP az ellenék bevonásával egy bizottság felállítását kezdeményezi, az eredményeket pedig 90 napon belül a közgyűlés elé terjesztenék. Az MSZP-s politikusok szerint a BKV-s végkielégítési ügy csak a jéghegy csúcsa, ezért 2003-ig visszamenőleg minden fővárosi cég és intézmény vezetésének munka- és tanácsadói szerződéseit átvilágítanák.

Fónagy János a Fidesz fővárosi elnöke a bejelentés után azt közölte: támogatják az MSZP javaslatát. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője vasárnapi közleményében azt írta: "Most, hogy a sajtó és az ellenzék lebuktatta őket, a szocialisták úgy tesznek, mintha ők harcolnának a - saját maguk által kifizetett - végkielégítések ellen". "Ennyire azért nem kellene hülyének nézni az embereket!" - olvasható a közleményben.

A Magyar Rádió pénteken a BKV belső ellenőrzése által készített összesítésre hivatkozva arról számolt be, hogy több tucat BKV-dolgozó kapott 30-40 milliós végkielégítést az elmúlt években, de volt olyan is, aki 84 millióval távozott a cégtől. A belső ellenőrzés nyolcvanoldalas dokumentuma 24 olyan volt BKV-dolgozó nevét és kifizetési listáját tartalmazza, akik korábban menedzserszerződést kötöttek a céggel, és ennek köszönhetően milliókat vehettek fel a távozásnál. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)

A BKV végkielégítési botránya július végén pattant ki, miután kiderült, hogy a cégtől több vezető is jelentős végkielégítésekkel távozott, a humánpolitikai igazgatót, Szalainé Szilágyi Eleonórát ráadásul tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki a 100 millió forintos végkielégítését. Ezt követően derült ki, hogy a közlekedési vállalatnál összesen több mint 3 milliárd forintot fizettek ki végkielégítésekre 2007 óta. A rendőrség végül hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a gyanús végkielégítések miatt.

A kormány a végkielégítési ügyek után döntött úgy, hogy szeptember 15-ig nyilvánosságra kell hozni az állami és önkormányzati vállalatoknál vezető beosztásban, illetve menedzserszerződéssel dolgozók fizetését, jutalmait, valamint a jogviszony megszüntetése esetére járó juttatásaikat is.