Vágólapra másolva!
Csak harmadannyi pénzt szán az iskolai étkeztetés támogatására a kormány 2010-ben, mint idén. Az elvonás miatt várhatóan jelentősen növekedni fog az iskolai menzák ára: a különbözetet a törvény szerint az önkormányzatoknak kéne állni, de olyan törvény készül, amely a szülőkre hárítaná a költségek egy részét - tudta meg az RTL Klub.
Vágólapra másolva!

Többet fizethetnek a szülők jövőre az iskolai étkeztetésért, mivel a kormány harmadára akarja csökkenteni a menzák állami támogatását - hangzott el az RTL Klub vasárnap esti Híradójában. A 2009-es költségvetésben még gyerekenként 65 ezer forinttal támogatták az ingyenes és a kedvezményes étkezést, 2010-ben viszont már 22 500 forintra csökkentenék a fejpénzt.

A kieső bevételt az önkormányzatoknak kellene valahogyan pótolniuk, hiszen jelenleg törvény van rá, hogy a szülőkkel csak az ételek alapanyagainak árát lehet megfizettetni az iskolai étkeztetésben. Jövőre azonban úgy akarják megváltoztatni a törvényt, hogy több pénzt kérhessenek a menzáért.

Eddig az állam és az önkormányzat együtt fizették a nyersanyagnormán kívül a rezsit, a munkabért és mindent, amivel az ételt elő lehetett állítani. Ezeket a költségeket akarják nagyobb arányban áthárítani a szülőkre a következő évben. Emiatt a menzák jelenlegi ára akár 50 százalékkal is növekedhet - mondta Gémesi György, gödöllői polgármester.

A kormány szerint nem fognak ennyivel növekedni a költségek, sőt, az eddiginél többen kapják majd ingyen az iskolai ebédet. 2009 őszétől 5 százalékkal bővült azoknak a köre, akiknek ingyen jár majd az étkezés. A normatívát úgy akarják elosztani, hogy akik eddig fizettek, azok többet fizessenek az ételért, de több gyereknek jusson ingyen ebéd: "Ez nem egy jó hír, de más dolgokat meg lehet védeni ennek árán" - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő.