Nem lesz népszavazás a költségtérítésről

Vágólapra másolva!
Leszavazták a Parlamentben Seres Mária népszavazási kezdeményezését, ezért nem lesz népszavazás a képviselői költségtérítésekről. Az Országgyűlés új házelnököt választott, későbbre tolta az új Polgári törvénykönyvről szóló végső szavazást. A miniszterelnök szerint az őszi ülésszak legfontosabb feladata lesz a 2010-es költségvetés elfogadása, amely "még sok áldozatot kér", de következő évben már nem lesz szükség népszerűtlen válságkezelő intézkedésekre. Parlament online.
Vágólapra másolva!

Ha jól tesszük a dolgunkat, akkor ez az utolsó válságkezelő költségvetés Magyarország életében, legalábbis a mostani gazdasági válság tekintetében - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök szezonnyitó parlamenti beszédében hétfőn. Bajnai azt mondta: az őszi ülésszak kiemelt feladata a jövő évi költségvetés elfogadása, és amit eddig tettek a válságkezelésben, azt be kell betonozni a büdzsében. Szerinte a 2010-es költségvetés "testre szabott és felelős": még sok áldozatot kér, a válságkezelésről szól, de már a növekedésről, gyarapodásról is. Nincs szükség nagyobb szigorra, de nem lehet többet osztani sem - jelentette ki a miniszterelnök. A 2010-es büdzsé elfogadását a válságkezelés legfontosabb állomásának nevezte.

Bajnai arra kérte a parlamentet: hagyják, hogy kormánya elvégezze a válságkezelés legnépszerűtlenebb részét. Bajnai hozzátette, hogy a válságnak még nincs vége, a neheze most jön. A miniszterelnök beszédében méltatta az eddigi eredményeket, szerinte a következő lépés a nemzetközi bizalom visszaszerzése lesz. Bajnai azt mondta: az eddig megtett lépésekkel az elmúlt 5 hónapban sikerült megmenteni az országot a gazdasági összeomlástól, és Magyarország visszaszerezte pénzügyi szuverenitását is.

Nemzetközi szakértőket és elemzőket idézve arról beszélt, hogy előbb lehet Magyarországnak eurója például Csehországnál és Lengyelországnál, mert állítása szerint annyira kedvezően látják az elemzők Magyarország helyzetét. Ezt a kijelentést a szocialista és szabad demokrata képviselők hatalmas tapssal fogadták, és a Fidesz elnöke, Orbán Viktor is beszállt a tetszésnyilvánításba az asztalán dobolva. Később azonban Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője felszólalásában úgy reagált, hogy megkérdezte Bajnaitól: tévedésből hozta-e el magával Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök régi beszédét, mert Gyurcsány is hasonlókat állított korábban - hamisan - Magyarország állapotáról.

"Gyenge, instabil, szegényes"

Navracsics Bajnai beszédére adott válaszában azt mondta: a kormány eljátszotta az ország hitelességét, az ország iránti nemzetközi bizalmat. "Önök mindent megtettek azért, hogy ma Magyarország egy gyenge, instabil, szegényes gazdasági erővel rendelkező ország legyen, és ez nem elég önöknek, önök további áldozatot várnak az emberektől" - fogalmazott.

Az elmúlt évek elhibázott politikája miatt a 2010-es költségvetés kényszerköltségvetés lesz - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Az MDF ellenzéki pártként mindent megtesz annak érdekében, hogy a költségvetés ne szállhasson el a csillagos égig a választásokhoz közeledve - tette hozzá.

A bel- és a külpolitikát tekintve az ország olyan helyzetben van, mint egy vesztes háború után - jelentette ki Semjén Zsolt KDNP-s frakcióvezető. Semjén szerint ha az ország nem volna ilyen tragikus helyzetben, akkor még vicces is lehetne az, ahogy Bajnai Gordon miniszterelnök azon problémák "töredékes megoldásával" büszkélkedik, amelyek egyáltalán nem lettek volna, ha a kormány nem hozta volna létre őket.

Az SZDSZ szerint a válságkezelő kormány intézkedései ismét hitelessé tették Magyarországot a nemzetközi pénzpiacon. Gusztos Péter frakcióvezető-helyettese kijelentette: "Az SZDSZ - jelentsen a mai napon bármit is ez a szóösszetétel (...) -, a liberális frakció támogatja a kormányt az állami kiadások csökkentésében".

A Fidesz arról beszél, hogy túl magas az államadósság, eközben azonban olyan javaslataik vannak, amelyek tovább növelnék az állam adósságát - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője. Mesterházy Attila szerint azért kell támogatni a kormány által folytatott válságkezelő programot, mert ez szolgálja a nemzet érdekét.

Letette képviselői esküjét Deutsch utóda

A napirend előtti felszólalások előtt letette képviselői esküjét Németh Szilárd. Németh a fideszes Deutsch Tamás helyére ül az Országgyűlésben, aki az Európai Parlamentben megszerzett mandátuma miatt mondott le a magyar parlamentben listán szerzett képviselői helyéről. Deutsch Tamás megüresedő képviselői helyéről a Fidesz országos választmánya döntött még júliusban.

Nem szavaznak a Ptk-ról

Eredetileg hétfőn szavazott volna az Országgyűlés az új Polgári törvénykönyvről (Ptk), de az MSZP javaslatára a végszavazást jövő hétre halasztották. A közel 1200 paragrafusból álló, jövő májusban életbe lépő új Ptk - amennyiben a parlament jövő hétfőn megszavazza a javaslatot - egyebek mellett újraszabályozza a családjogot, a házasság és az élettársi kapcsolat intézményét, fokozott védelmet nyújt a testi fogyatékkal élőknek, de változik a kötelmi és az öröklési jog is. (Az új Ptk-ról itt olvashat részletesen.)

Nem szavazhatunk a költségtérítésekről

Az Országgyűlés határozott a Seres Mária által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésekről szóló országos népszavazásról: a képviselők többségének döntése alapján nem rendelte el a népszavazást a kérdésben, amely így szólt volna: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" Az Országgyűlés áprilisban már elrendelte a referendumot, de az Alkotmánybíróság új eljárást írt elő, mert közben olyan törvény született, amely utólag érdemben befolyásolta a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát. A parlament hétfőn 341 igen szavazattal és négy tartózkodással döntött arról, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntésére figyelemmel nem rendeli el a Seres Mária által kezdeményezett referendumot.

Seres Mária még tavaly kezdeményezett népszavazást azért, hogy a képviselőknek csakis a számlákkal alátámasztott kiadásaik után járhasson költségtérítés. Idén februárra több mint 600 ezer aláírást gyűjtött össze, amelyet az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesített is. Az Országgyűlés áprilisban határozatot is hozott arról, hogy meg kell tartani a referendumot. Közben azonban az MSZP-s Göndör István is beadott egy javaslatot a képviselők juttatásainak megadóztatásáról, amelyet a parlament június végén elfogadott. Az Alkotmánybíróság (AB) ezután július közepén okafogyottá nyilvánította a népszavazást. Seres Mária azonban azt állította: ez a törvény nem hogy nem teszi elszámoltathatóvá a képviselőket, hanem bújtatottan még meg is növeli a bevételeiket.

Seres Mária a szavazás után úgy fogalmazott: most azt látja, hogy Magyarországon aláírásgyűjtésnek nem sok értelme van, mert "akarjuk ezt 200 ezren vagy kétmillióan, hogyha 386-an nem akarják, akkor nem lesz belőle semmi". Azt mondta, a közeljövőben egy törvényjavaslatot akar átadni a parlamenti frakcióknak.Szerinte ugyanis az a törvényjavaslat, amely okafogyottá tette népszavazási kezdeményezését, átdolgozásra szorul, ezért napokon belül mérlegelésre átad egy törvényjavaslatot a parlamenti képviselőcsoportoknak, amely számára is rendezi a kérdést. Azt fogja kérni, hogy a népszavazásban feltett kérdést beépítsék a törvénybe - mondta.

Megválasztották az új házelnököt

A leköszönő Szili Katalin utóda Katona Béla lett. Erről bővebben itt olvashat.