Kibékítené a parlamenti pártokat az új házelnök

Vágólapra másolva!
A pártok közötti egyetértés megteremtését és a civil szervezetek parlamentbe hozását tűzte ki célul az Országgyűlés új elnöke, akit hétfőn este majdnem egyhangúan választott meg a parlament. A szocialista Katona Béla körülbelül 7 hónapra vette át a leköszönő Szili Katalin helyét.
Vágólapra másolva!

Elsöprő többséggel Katona Béla szocialista képviselőt választotta a parlament új elnökévé az Országgyűlés a hétfő esti titkos szavazáson - 319 igen szavazat született, és csak 22-en szavaztak ellene. Katona a 2010-es parlamenti választásokig vezetheti majd a parlamenti üléseket. A politikusnak az eredmény kihirdetése után minden parlamenti frakcióvezető külön gratulált.

Az új házelnök közvetlenül megválasztása után a parlament folyosóján tartott rövid sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nagyképűség lenne 7 hónapos megbízatására hatalmas programot tervezni, ezért fő feladatának azt tekinti majd, hogy a választásokig biztosítsa a parlament működőképességét. Mint mondta, igyekszik majd megfelelni a nagy feladatnak és felelősségnek, amit a képviselők ráruháztak.

Katona két további különleges feladatot emelt ki, amelyeket személyesen szeretne végigvinni házelnöki megbízatása alatt. Többek között szeretné elérni, hogy a szakmai, társadalmi és civil szervezetek jobban becsatlakozhassanak a parlament döntés-előkészítő munkájába, jobban hallassák hangukat az őket érintő döntésekben.

Másrészt szeretne találni néhány olyan, "a jövő szempontjából fontos kérdést, amiben a pártok egyességre tudnak jutni". Katona közölte, hogy személyes munkájával akarja elérni a konszenzust kormánypárt és ellenzék között néhány témában, és hisz abban, hogy ezeket az egyelőre meg nem nevezett témákat "ki tudják majd emelni a pártpolitikai csatározás mocsarából".

Szili Katalin hétfőn köszönt le a házelnöki posztról, a politikust a képvislők állva tapsolták meg. Erről bővebben itt olvashat, parlamenti tudósításunkat pedig itt találja.