Katona Béla lett Szili utóda

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is lemondott az Országgyűlés elnöki posztjáról Szili Katalin, akit búcsúbeszéde után felállva tapsoltak meg a képviselők. Szili utódját, Katona Béla szocialista képviselőt titkos szavazáson megválasztották.
Vágólapra másolva!

Rövid búcsúbeszéd után hétfő délután lemondott tisztségéről Szili Katalin, az Országgyűlés eddigi elnöke. Szili több mint 7 évig töltötte be a házelnöki posztot, leköszönő beszédében "az élet nagyszerű ajándékának" nevezte az itt eltöltött időt. Távozását politikai indítékokkal, személyes és lelkiismereti okokkal magyarázta.

Utódát hétfőn este választották meg titkos szavazáson a képviselők: Katona Bélára 341-en szavaztak igennel, és 22-en voksoltak ellene, így ő lett Szili Katalin utóda. Katonát az MSZP képviselőcsoportja jelölte, mert a szokások szerint az Országgyűlés elnökét mindig a legnagyobb frakció jelölheti.

Katona megválasztása után azt mondta, legfontosabb feladata, hogy a tavaszi választásokig biztosítva legyen a parlament folyamatosan működőképessége. Személyesen is szeretne részt venni abban a munkában, amely során találnak néhány olyan, az ország jövője szempontból fontos kérdést, amiben a parlamenti pártok is egyezségre tudnak jutni az ország érdekében - fogalmazott.

Szili búcsúbeszédét a képviselők néma csendben hallgatták, majd felállva tapsolták meg. Beszédében a távozó házelnök arról beszélt, hogy munkája során mindig a nemzeti értékek megőrzését és a nemzeti érdeket tartotta szem előtt. "Nekem a politika nem csak a közjó szolgálatát, de a tisztességet is jelenti" - mondta.

A távozó házelnök azt mondta: a parlamenti ciklus hátralévő időszakában minden figyelmét azokra a kérdésekre akarja fordítani, "amelyek az emberek többségét foglalkoztatják, és amelyek megoldásában felelősséget viselünk". "Csak ez vezethet oda, hogy visszaadjuk a választópolgároknak a hitét, a politikusoknak a hitelüket és hogy a választók valódi programok között választhassanak a jövő évi választásokon" - mondta.