Házelnökválasztással indul az őszi országgyűlés

Vágólapra másolva!
Házelnökválasztással, a saját költségtérítésükre vonatkozó népszavazási kezdeményezéssel, az új polgárjogi törvénykönyvvel kezdődik hétfőn az őszi parlamenti ülésszak. Döntenek több új, lemondott képviselő helyének betöltéséről, és várhatóan felszólal Bajnai Gordon miniszterelnök is.
Vágólapra másolva!

Új házelnököt választanak az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, hétfőn. Szili Katalin, a poszt eddigi betöltője az MSZP július 4-i kongresszusán jelentette be, hogy szeptemberben lemond. Utódja Katona Béla frakcióvezető-helyettes lehet. A 65 éves Katona 1990 óta országgyűlési képviselő, ezzel a poszttal zárja politikai karrierjét, mivel a következő ciklusban már nem indul a választásokon. Szili Katalin parlamenti képviselőként dolgozik tovább.

Az Országgyűlés határoz a Seres Mária által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésekről szóló országos népszavazásról is. Áprilisban már elrendelte a referendumot, de az Alkotmánybíróság új eljárást írt elő, mert közben olyan törvény született, amely utólag érdemben befolyásolta a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát. Az Országgyűlés várhatóan nem rendeli el a népszavazást abban a kérdésben: "egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"

Egy több mint négy és fél órás záróvita, majd zárószavazás lesz az új polgári törvénykönyvről. A kódex vitája egy évvel ezelőtt kezdődött. A törvénykönyv szerint könnyebb lesz elválni, a házastársi hűséget nem várja el az állam, a mozgássérültekkel pedig nem lehet majd olyan egyszerűen kiszúrni, mint eddig. (Az erről szóló részletes cikkünket itt találja.)

A hétfői ülésen igazolják a fideszes Németh Szilárd mandátumát, aki Deutsch Tamás helyére kerül. Deutsch az Európai Parlamentben folytatja (Deutsch uniós posztjáról itt olvashat). Fodor Gábor, az SZDSZ volt elnöke szeptember 14-ével mond le képviselői mandátumáról, az ő helyére az SZDSZ jelölhet majd új embert a párt listájáról (Fodor lemondásáról ebben a cikkben tudhat meg részleteket).

Az őszi ülésszak ideje alatt is hetente ülésezik az Országgyűlés, szünet nélkül, egészen december 14-ig. A költségvetés miatt egyes heteken nem csak hétfőn és kedden, hanem szerdán is tartanak plenáris ülést. A kormány összesen 34 törvény elfogadását kérte az ülésszakban, de napirenden lesz két kétharmados jogszabály módosítása: a választójogi, valamint a népszavazásra vonatkozó törvényé.