659 ember bukott a gyémántos piramisjátékon

Vágólapra másolva!
A DT Diamond Zrt. százaknak adott el szennyezett, illetve hibás gyémántot nagy haszon ígéretével. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete még 2004-ben tett feljelentést emiatt, a nyomozás most ért véget. A piramisjátéknak több mint hatszáz károsultja van: a gyémántok és félmilliárd forint is eltűnt.
Vágólapra másolva!

A DT Diamond 2002-ben kezdte működését, és évi 21,6 százalékos fix hozamot ígért ügyfeleinek: a vevők 2,5 milliárd forintért vásároltak a cégtől színes gyémántokat - közölte kedden Hruska Csaba, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályvezetője. Míg folyamatosan nőtt a befektetők száma, nem volt gond, de 2 és fél év után már ki kellett volna fizetni az első 80 százalékosra nőtt hozamokat, erre azonban nem volt fedezet. Több befektető maga próbálta meg értékesíteni a Németországból származó drágaköveket, ekkor derült ki, hogy a vásárlási árnak csupán 10-30 százalékát érik, ugyanis szennyezettek vagy hibásak voltak.

2004-ben már a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jogosulatlan pénzügyi tevékenység folytatása miatt feljelentette a céget. Miután a cég vezérigazgatója ellen 2005-ben eljárás indult, néhány héten belül eladta a vállalkozást. Az új igazgató első lépésként begyűjtötte a befürdött vevőknél lévő gyémántokat, mondván, értékesítik azokat. A vevőknél tehát sem drágakő, sem pénz nem maradt. A becsapott emberek közül volt, aki 200 ezer, de volt, aki 69 millió forintot vesztett. A felszámolás alatt álló cég 500 millió forinttal és a begyűjtött gyémántokkal sem tud elszámolni.

Az ügyben két embert gyanúsítottak meg: a cég első tulajdonosát csalással, a másodikat pedig sikkasztással. A két vezetőre akár 5-10 év börtönt is kiszabhat a bíróság.