Befogadunk egy volt guantánamói foglyot

Vágólapra másolva!
Befogad egy volt guantanámói foglyot Magyarország - közölte szerdán a Kormányszóvivői Iroda. A következő napokban egy néhány fős listáról választjuk ki azt a jelöltet, aki letelepedhet hazánkban. A Fidesz korábban biztonsági okokból kockázatosnak nevezte az egykori foglyok befogadását. 
Vágólapra másolva!

Magyarország részt vesz a guantánamói fogolytábor bezárását elősegítő nemzetközi programban azzal, hogy befogad egy volt guantanámói foglyot - olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

A közlemény szerint olyan embert fogadunk be, aki ellen nem folyik sem amerikai, sem nemzetközi bírósági eljárás vagy vizsgálat. Magyarország a napokban egy néhány fős listáról választja ki azt a jelöltet, aki letelepedhet hazánkban.

Az illető segítséget kap ahhoz, hogy sikerrel tudjon beilleszkedni a magyar társadalomba - közölte a Kormányszóvivői Iroda, amely erről mindössze annyit ír, hogy az illető a másfél éves integrációs folyamat alatt hatósági felügyelet mellett fog élni.

A fogoly befogadásáról a kormány tájékoztatta a parlamenti pártokat, valamint biztosítani fogja a pártok számára azt is, hogy az egész befogadási programot követni tudják.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el, hogy a guantánamói fogolytábort egy éven belül be kell zárni. Néhány héttel később kezdődtek tárgyalások több európai országgal - köztük Magyarországgal is - a foglyok befogadásáról. A Külügyminisztérium júniusban közölte: az amerikai adminisztráció hivatalosan felkéri a magyar kormányt, hogy vizsgálja meg guantánamói fogvatartottak befogadásának lehetőségét.

A Fidesz korábban kockázatosnak nevezte a volt rabok befogadását. Az ellenzéki párt szerint a kormány nem képes garantálni a rendet és a közbiztonságot az országban, és a nemzetbiztonsági érdekeket sem tudja érvényesíteni, mert "rendszeresen belpolitikai célokra használja fel eszközként a titkosszolgálatokat".