Többet isznak és dohányoznak a magyar gyerekek az OECD-átlagnál

Vágólapra másolva!
Magyarországon a legjobb védőoltási programok hatékonysága egy OECD-felmérés szerint. A magyar gyerekek jobb egészségügyi ellátást és oktatást kapnak, mint az OECD-átlag.
Vágólapra másolva!

A magyar gyerekek több alkoholt isznak és többet dohányoznak, mint az OECD-országokban élő kortársaik többsége - írja a Népszabadság az OECD gyermekjólétet vizsgáló tanulmánya alapján. A magyar gyerekek ugyanakkor jobb egészségügyi ellátást és oktatást kapnak, mint az OECD-átlag.

A vizsgált országok közül Magyarországon a negyedik legrosszabb a dohányzó fiatalok aránya. A 15 éves gyerekek 21 százaléka gyújt rá legalább egyszer egy héten, szemben az OECD-átlaggal, ami 17 százalék. Az alkoholfogyasztási listán Magyarország a hatodik legrosszabb helyen végzett. A 13 és 15 éves korosztály összesített adatai szerint nálunk a gyerekek 23 százaléka volt már részeg legalább kétszer életében. Az OECD-átlag 19 százalék.

A harminc országot vizsgáló tanulmány szerint Norvégiában és Dániában költik a legtöbbet a gyerekekre, a legkevesebbet pedig Törökországban, Mexikóban és Lengyelországban. Az OECD-országokban minden nyolcadik gyerek szegény. A gyerekek a legjobb egészségügyi ellátást Szlovákiában kapják. Magyarországon a legjobb ugyanakkor a védőoltási programok hatékonysága. Oktatás kategóriában Magyarország a 12., az úgynevezett "iskolai élet minősége" kategóriában pedig a hetedik helyen végzett. Előbbi az oktatás eredményeit és a kimaradók arányát, utóbbi pedig a gyerekek közérzetét vizsgálta az iskolában.