Felfüggesztettet kaptak az MTV-székház ostromlói

Vágólapra másolva!
Egy és két év közötti felfüggesztett börtönt kapott csütörötkön hat ember, akik részt vettek az MTV-székház 2006-os ostromában. A székházostrom miatt még 29 ember ellen folyik eljárás.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság hat vádlottat a Magyar Televízió (MTV) székházának három évvel ezelőtti ostromáért. A bíróság közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények miatt marasztalta el őket. A vádlottak börtönbüntetése egy, illetve két év, a felfüggesztéseké 3 és 5 év közötti. Több vádlottat előzetes mentesítésben is részesített a bíróság, azaz mentesítette a büntetett előélethez, elítéléshez fűződő joghátrányok alól.

A csütörtökön felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek között van olyan is, aki más ügyben korábban már állt büntetőbíróság előtt, jelen perben pedig a közérdekű üzem működésének megzavarása mellett felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakban is kimondták a bűnösségét.

Az ügyész és a vádlottak közül hárman tudomásul vette az elsőfokú döntést. Esetükben az ítélet jogerős, a per lezárult. Ketten három nap gondolkodási időt kértek, hogy eldöntsék, élnek-e fellebbezéssel, a hatodik vádlott azonban az ítélethirdetés után nyomban jogorvoslatért folyamodott. Az ő esetében a Fővárosi Bíróságnak másodfokon kell elbírálnia az ügyet.

Gárdás egyenruhák a hallgatóság körében

Az összesen 40 vádlottal induló büntetőperben tavaly decemberben öten már kaptak felfüggesztett szabadságvesztést, ami akkor jogerőre is emelkedett. A maradék 29 vádlott ügyében folytatódik az elsőfokú eljárás.

Az ítélethirdetéskor a tárgyalóteremben a hallgatóság soraiban féltucatnyi, a - nyáron jogerősen feloszlatott - Magyar Gárda egyenruháját viselő fiatalember is megjelent.

Forrás: MTI

2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azt követően szabadultak el az indulatok, hogy tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Kossuth téren Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta.

A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek, az épület előtt autókat borogattak és gyújtottak fel. Az ostrom során megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan. A rendőrségi eszközökben, felszerelésekben, járművekben több mint 70 millió forintos kár keletkezett, számos elkövető ismeretlen maradt.