Szegregációért beperelték a magyar államot

Vágólapra másolva!
Roma gyerekek iskolai elkülönítése miatt ötvenmillió forintra beperelte a magyar államot egy hátrányos helyzetű gyerekek jogait védő alapítvány - írja a csütörtöki Népszabadság. Az alapítvány szerint hiába hozott a kormány törvényeket a szegregáció felszámolására, a helyzet semmit sem javult az elmúlt években, a jogszabályokat nem tartatják be.
Vágólapra másolva!

Beperelte a magyar államot az egyenlő bánásmód megsértéséért az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány - olvasható a csütörtöki Népszabadságban. Az alapítvány ötvenmillió forint közérdekű bírság megfizetését kéri.

A jogvédők szerint az oktatási tárca nem érvényesíti a roma gyerekek iskolai szegregációját tiltó törvényeket, pedig erre számos eszköze lenne: figyelmeztethené, sőt, akár be is perelhetné a jogellenesen elkülönítő iskola fenntartóját, mérésekkel ellenőrizhetné az oktatási munka minőségét.

Az alapítvány vezetője, Mohácsi Erzsébet a napilapnak azt mondta: 2003-ban hozott a kormány egy sor jogszabályt az iskolai szegregáció felszámolására, ám a helyzet azóta sem javult, inkább romlott. Mohácsi szerint olyan szocialista polgármesterek is megsértik fenntartóként a törvényeket, akik korábban megszavazták az esélyegyenlőségi törvényt.

Mohácsi szerint a roma gyerekek több településen még mindig a többiektől elkülönítve, rossz körülmények között tanulnak, és gyengébb színvonalú oktatást kapnak társaiknál.