Fáklyás felvonulással emlékeznek az őszödi beszédre

Vágólapra másolva!
Két demonstrációt jelentettek be csütörtökre, az őszödi beszéd kiszivárgásának harmadik évfordulójára - olvasható a Magyar Nemzetben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint nem lesz kiemelt rendőri készültség, mert nincs információjuk arról, hogy a tüntetők rendbontásra készülnének. 
Vágólapra másolva!

Két rendezvényt jelentettek be a rendőrségen az őszödi beszéd kiszivárogtatásának harmadik évfordulójára - mondta a Magyar Nemzetnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Este nyolc órától két magánszemély kért engedélyt arra, hogy az Akadémia utcától fáklyás menetben a Sándor-palotához vonulhasson a Lánchídon keresztül. Tafferner szerint a rendőrség engedélyezte a felvonulást, a tüntetőktől annyit kértek, hogy lehetőség szerint maradjanak a járdán - írja a Magyar Nemzet.

A másik rendezvényt a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet tartja az Alkotmány utcában délután öttől. A rendőrségi szóvivő közölte: mivel a rendőrségnek nincsenek arra vonatkozó információi, hogy rendbontásra készülnének, nem lehet számítani a rendőri erők nagyobb mértékű átcsoportosítására.

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-én szivárgott ki, és a rendszerváltás utáni évek egyik legsúlyosabb politikai válságát okozta. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök 2006 májusában, az MSZP frakció alakuló ülésén Balatonőszödön az előző másfél év kormányzásáról azt mondta: "Hazudtunk reggel, éjjel, meg este". A trágár szavakkal tűzdelt beszédből kiderült: szándékosan nem számoltak be a választási kampányban arról, hogy milyen megszorításokat terveznek.

A beszéd kiszivárgása után tüntetők kezdtek gyülekezni a Parlament előtt. Másnap megostromolták a Magyar Televízió székházát, és ezután még napokig tartottak az éjszakai utcai harcok, majd a tiltakozók bázisa a Kossuth tér lett. Október 23-án ismét kiújultak a zavargások. A kiszivárgás első évfordulóján még a kormány megbuktatását és rendszerváltást tűztek ki a felvonulást tartó szervezetek. Úgy tervezték, hogy blokád alá veszik a főváros 13 stratégiai pontját - köztük minisztériumokat és a Parlamentet - , hogy így kényszerítsék ki a kormány lemondását,de a rendőrök felszólítására végül a legtöbb tüntető távozott. A blokád így elmaradt, de a többezer tüntető felvonulása jelentős fennakadást okozott a közlekedésben. Az évforduló alkalmából rendezett tavalyi demonstráció rendbontás nélkül zajlott, de 2008-ban is nagy dugók alakultak ki.