Minisztériumi utasításra kivételeztek Zuschlagékkal egy tanú szerint

Vágólapra másolva!
Hiába adtak be hiányos pályázatot, még így is előnyt élveztek a Zuschlag János egykori szocialista képviselőhöz köthető szervezetek a per egyik tanúja szerint. A tanú hétfői vallomásában azt állította, hogy az Ifjúsági és Sportminisztérium adott utasítást arra, a hiányosságok ellenére is fogadják el ezeket a pályázatokat.
Vágólapra másolva!

Hiányos pályázataikkal is komoly támogatáshoz jutottak a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek - vallotta az egyik tanú hétfőn a Zuschlag János és társai ellen folyó büntetőper tárgyalásán. A tanú 2003-tól az Ifjúsági és Sportminisztérium által kiírt pályázatokat kezelő Mobilitas közhasznú társaságnál dolgozott.

Az egyik pályázatnál, amelynél Lados István - a per másodrendű vádlottja - járt el, nagyon sok hiányosságot találtak, amit a felhívás ellenére sorozatosan nem pótoltak, így nem lehetett elfogadni. Ezért a tanú szerint végül felterjesztették állásfoglalásra, ahonnan az az utasítás jött, hogy a pályázat hiányosságait pótolták, és el lehet fogadni.

A tanú szerint Lados intézte azoknak a pályázatoknak az ügyeit, melyek Zuschlag János érdekeltségi körébe tartoztak. "Lados csak egy lóti-futi volt, aki mögött egy befolyásos személyiség volt, mert azok a pályázatok, amelyeket ő képviselt, kiemelt, milliós nagyságrendű összegeket kaptak" - mondta a tanú a bíró kérdésére. Hozzátette, óvodák és iskolák táborozásra benyújtott pályázatai pár százezer forintot kaptak, míg a Zuschlaghoz köthető egyesületek milliós nagyságrendű támogatásban részesültek.

Hétfőn hallgattak ki további két tanút, akik szintén úgy emlékeztek, rengeteg probléma volt azokkal a pályázatokkal, amelyeknél Lados István járt el. "Volt egy olyan kategória, hogy csókosok, akiknek a pályázatát előnyben részesítették" - mondta a tanú, aki szerint azokat hívták egymás között "csókosoknak", akiknek voltak minisztériumi kapcsolataik.

Egy másik tanú szerint attól kezdve, hogy a pályázatokról érdemi döntést hozó Gyermek- és Ifjúsági Alap (GYIA) tanácsánál Ocsovai Tamás helyett Mesterházy Attila lett az elnök, a pályázatok elbírálásának a rendje megváltozott. Ettől kezdve nem nyerhetett olyan pályázat, amelyiket a szakértők nem támogattak - tette hozzá a tanú.

Egy másik tanú viszont azt mondta, hogy a politika minden időszakban megpróbálta befolyásolni az európai uniós ifjúsági pályázatokat, de az EU szigorú döntési mechanizmusa miatt nehezebb volt ezeket a kéréseket teljesíteni. "Ocsovai Tamás helyettes államtitkárt, illetve Mesterházy Attila politikai államtitkárt tudom megnevezni, mint akiktől érkeztek olyan megkeresések, melyek a pályázati folyamat befolyásolására irányultak" - mondta a tanú. Szerinte ez a gyakorlat 2002 előtt, a Fidesz-kormány idején is létezett.

A bíróság előtt a tanú elmondta: Mesterházy Attila politikai államtitkár és Ocsovai Tamás helyettes államtitkár személyesen és e-mailben is kérte arra, hogy egyes pályázatok érdekében lobbizzon, de megemlített olyan esetet is, amikor "kis cetliket" mutatott a főnöke - a minisztériumi főosztályvezető -, melyre fel voltak írva a támogatandó pályázatok adatai. Vallomása szerint Zuschlag János is többször hivatkozott Ocsovai Tamásra és Mesterházy Attilára, amikor egy érdekeltségébe tartozó pályázat miatt lobbizni akart.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.