Új bírósági eljárás lesz a mentőben meghalt beteg ügyében

Vágólapra másolva!
Új bírósági eljárás lesz a 2007. áprilisában mentőben meghalt mindeszenti beteg ügyében. A hárommillió forint bírsággal sújtott hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be.
Vágólapra másolva!

Új bírósági eljárást kell lefolytatni a 2007. áprilisában meghalt mindeszenti beteg ügyében - mondta Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórházat főigazgatója hétfőn. Az Erzsébet Kórház és Rendelőintézetet 3 millió forint pénzbírsággal sújtotta az Egészségbiztosítási Felügyelet a csongrádi beteghalál miatt - mondta a főigazgató.

A kórház a felügyelet határozatát a Fővárosi Bíróságon megtámadta, a bíróság 2008 áprilisában azonban elutasította az intézmény keresetét. A kórház a csaknem egy év alatt, 2009 márciusára írásba foglalt ítélet ellen fellebbezést jelentett be. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a Fővárosi Bíróság ítélete többszörösen jogszabálysértő, ezért megsemmisítette és új eljárásra kötelezte a bíróságot - mondta Kallai Árpád.

Egyelőre nincs ítélet

Az országos visszhangot kiváltó tragédia 2007. április 6-án történt, és szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje.

Egy 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg akkor a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután három óra előtt a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget. Ott megvizsgálta az orvos. Miután úgy látta, hogy nem szorul sürgősségi ellátásra, továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba.

Az orvos nélküli mentőben a férfi keringése összeomlott. A mentősök megpróbálták újraéleszteni a beteget, de már nem tudták megmenteni az életét. Az időközben a helyszínre irányított esetkocsi orvosa sem tudott segíteni a férfin.

A doktornő ellen, aki a férfit a kórházban fogadta, 2008 novemberében indult per a Szegedi Városi Bíróságon foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. Az ügyben - az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények miatt - egyelőre nem született ítélet.