Ezer közbiciklit hoznának Budapestre

Vágólapra másolva!
Közösségi biciklipark kialakítását tervezik Budapesten. A belvárosban 73 gyűjtőhelyen ezer biciklit helyeznének el, amit bárki használhatna - részben ingyen, részben 1-2 BKV-jegy áráért. A közbicikliket a közlekedési miniszter nem érné meg ellopni.
Vágólapra másolva!

Uniós és hazai forrásból 900 millió forintot ad a kormány a budapesti közösségi biciklis közlekedési rendszerére, a projekt összesen 1,3 milliárd forintba kerülne - jelentette be Molnár Csaba kancelláriaminiszter. A terv szerint Budapest belvárosának 73 pontján gyűjtőállomásokat építenének, amelyeken mintegy ezer kerékpárt helyeznének el. Ezeket előzetes regisztráció után bárki igénybe vehetné. A közös bicikliket félóráig ingyen lehetne használni, a második félóra egy BKV-jegy árába kerülne, a további félórákért két-két BKV-jegy árát kellene kifizetni.

A miniszter szerint a biciklitárolók több mint öt négyzetkilométeren működnek majd a belvárosban, a budai és a pesti oldalon, a Margit és a Petőfi híd között. Pesten hatvan, a Budán tizenhárom kerékpár-gyűjtőhely lesz, gyűjtőhelyenként átlagosan 20-22 úgynevezett dokkolóval - ezekhez csatlakoztathatók a biciklik.

A rendszer lényege, hogy egy előzetes chipkártyás regisztráció után bármelyik gyűjtőhelyen levő biciklit használni lehet, ezután bármelyik másik gyűjtőhelyen ott lehet hagyni. A bicikliket folyamatosan szervízelik majd, és arra is figyelnek, hogy mindig minden gyűjtőhelyen találjanak kerékpárt a budapestiek. A lopásokat úgy akarják megelőzni, hogy olyan bicikliket állítanak rendszerbe, amelyek egyedi kialakításúak, és az alkatrészeket más biciklikhez nem is lehet felhasználni - magyarázta a miniszter.

A rendszer Molnár szerint elsősorban a fővárosiaknak szól, de a turisták is igénybe vehetik. A kormány és a főváros hamarosan elkezdi a támogatási szerződést előkészítő egyeztetéseket, és a miniszter szerint szeretnék, ha egy év múlva már működne a rendszer.